• 7 gode grunner til å besøke Austrått

    7 gode grunner til å besøke Austrått

7 gode grunner til å besøke Austrått

Austrått (tidligere Østråt, Østeraat og Austråt), en borg og en historisk herregård i Ørland kommune.Strategisk plassert ved utløpet av Trondheimsfjorden.

Austrått har vært kjent som sete for flere sentrale personer i norsk historie sidan 1000-talet. Borganlegget slik det står i dag blir tilskrevet rikskansler Ove Bjelke, som skal ha sluttført anlegget rundt 1656. Borgen brant ned i 1916. Gjenoppbyggingen begynte i 1920-åra og var ferdig i 1961. Borgen var tidlegere en del av en større jordeiendom, men jorda er nå fraskilt. Staten eier selve borgen med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim som forvaltingsorgan. Borgen er open for omvisinger fra juni til august. Namnet Austrått kommer trolig av norrønt austr og átt, som skal bety austleg himmeleign eller austerut.

En rundtur i Austråttlunden ... Foto  Dagfinn Aune, UthaugPOPULÆRT TUROMRÅDE ET STEINKAST FRA KYSTBYEN BREKSTAD:

I Austråttlunden er det lagt opp en natur- og kultursti. Stien er cirka tre kilometer lang og har 18 poster.

IMG_6983-682x10249-HULLS GOLFBANE:

Autrått golfklubb med sine 150 medlemmer. En utrolig fin bane som MÅ besøkes.

Aud LilleengenKUNSTNER:

Aud Lilleengen har sitt atelier ved Austrått. Hun har hentet inspirasjon til mange sine bilder fra lokalhistorien.

 

Bading sol sommer Fj¾ra AustrŒtt Tony, Robin, ¯yvind og AmalieBADEMULIGHETER:

 

td m more168MARINA OG CAMPING:

Skjermet for vær og vind ligger Austrått Marina. Fin gjestehavn, campngplass et steinkast unna.

DSC_0237AUSTRÅTT FORT:

På toppen av Austråttlunden finner du Austrått Fort, et kystfort. Fortet ble bygget av tyske okkupasjonsstyrker under andre verdenskrig. Dette er i dag det eneste gjenværende trippeltårn av sitt slag i verden.

 

Austrått_borg-300x182Austråttborgen

 

 

 

 

Aud-LilleengenAud Lilleengen

Der Fosenlandet strekker en landtunge ut i Trondheimsfjorden har mennesker slått seg ned og dannet rike og kraftfulle samfunn siden tidlig middel-alder. Ørlandet har vært en arena for viktige begiven-heter i politikk og samfunnsliv i snart tusen år.

Vi kan ane konturene av dette i den utviklingen Ørlandet og Fosenhalvøya står overfor i tiden som kommer også. Ørlandet vil fortsette å være en møteplass for mange slags impulser. Ørlandet er midt i landet, midt i elementene og midt i tiden.

Her har mennesker utfoldet seg i arbeid og fritid til alle tider. Impulsene har kommet fra overalt og det har alltid vært god takhøyde.

Disse omgivelsene har formet sterke kvinner som fru Inger fra Austrått og Hannah Ryggen. Begge markante skikkelser på hvert sitt vis i sin samtid. Her finnes en rik arv og lange tradisjoner for menneskers utfoldelse innen samfunnsliv, kunst og kultur.

Kunstneren

-Den som vil noe, får det gjort her, sier Aud Lilleengen. Hun er profesjonell kunstner og en viktig drivkraft i kunst- og kulturmiljøet på Ørlandet.

-Her merkes ikke janteloven, og ingen ser rart på den som skiller seg ut. Dette er et inkluderende samfunn der alt er mulig. Det er et privilegium som kunstner å bli brukt av lokalsamfunnet. Bildene mine henger over alt. For folk på Ørlandet er ikke kunst noe mystisk.

Aud maler og tegner. Hun sier selv at hun er bedre til det siste. Hun skriver litt også. Korte små historier fra da hun var ung under krigen. Hun skriver for å være sikker på at øyeblikksbildene ikke forsvinner ut av historien. Hennes historie.
-Jeg får en enorm drivkraft av å befinne meg i dette frigjorte landskapet som ligger der elementene brytes mot hverandre. Det er som om det vibrerer i møtet mellom himmel og hav. Vinden som blåser. Lyset som reflekteres. Det er aldri likt. Du blir aldri lei.

Aud maler ansikter også. Hun er opptatt av det som sier noe om personen bak fasaden. Måten huden ligger over kraniet. Et uttrykk i øynene. En fure i pannen. Alle ansikter bærer på en historie.

-Alle ansikter er spennende, men jeg har nesten aldri fått til et bilde slik jeg egentlig vil, sier Aud Lilleengen. I det ligger også mye av drivkraften i å komme videre. Prøve å nå det uoppnåelige.