Fosenhalvhøya er rett og slett omringet av sjø på alle kanter, med Frohavet i vest, Trondheimsfjorden i sør og øst, Løgnin og Namsdalseid i nordøst og Namsfjorden i nord. Dette gjør Fosenhalvøya til et paradis for de som liker å padle. Vi har tatt en prat med Håvard Engen – kajakkentusiast med vidtrekkende kjennskap til padlemulighetene på Fosen – for å høre litt mer om lekeplassen som omringer oss
her ute på Trøndelagskysten.
Om Håvard Engen
Håvard Engen er utdannet veileder i Norges Padleforbund. Han ble hektet på padling i 2005, og har holdt kurs siden 2008, og har nå over 8 års erfaren i å holde våttkortkurs for havpadling. For det meste holder han grunnkurs, teknikkurs og aktivitetslederkurs, men også spesialkurs som kurs i brottpadling og eskimorulle. På land holder han også turlederkurs for Turistforeningen, turmatkurs, nordiske skredkurs og vinterkurs. Håvards motto er at ”Livet er best ute – hele året!”
– Hva gjør Fosen til en flott plass for padling?
Det er definitivt naturen, og den store variasjonen! På Fosen finner man både det storslåtte ut mot storhavet, men også muligheter til å padle mer skjermet i fjorder og på innsiden av øyer og holmer. Videre er Fosen svært tilgjengelig for alle trøndere. Sammen med Øyregionen Hitra-Frøya-Smøla utgjør Fosenhalvøya den perfekte padledestinasjon. Dette gjør at vi egentlig ikke trenger å reise ut av Midt-Norge for å oppleve det meste vi ønsker oss i en kajakk.
– Hva er det som er så fantastisk med padling?
Padling er så utrolig mye! Naturopplevelser i kø. Trening. Mestring. Det er sosialt. Videre er det et framkomstmiddel til steder en ikke kommer til på annet vis. Og så er det så gøy, at padling er noe nesten alle kan drive med!
– Har du noen favorittplasser på Fosen for padling?
Jeg har padlet det meste av Fosen-kysten fra Garten til Flatanger og Vikna, og det er vanskelig å plukke ut favoritter. Jeg er oftest på Stokkøya på grunn av kursene jeg holder der, og maten og servicen hos Torild og Roar på Stokkøya er helt super. Asen (Asenvågøy) er også flott for padling og telting. Flatanger har ofte flotte forhold for de som vil ha litt utfordring med dønninger og bølger. I tillegg vil jeg anbefale å leie et fyr til overnatting, Kjeungskjæret for eksempel. Utover dette er det gjemte skatter overalt bare man holder øynene åpene!
– Du holder altså kurs her ute på Fosen. Hvem passer kursene for?
Grunnkursene passer for alle! Vi møter kursdeltakerne på det nivået de er. At du er glad i å være ute og har lyst til å padle er det beste utgangspunktet. Vi starter med det helt grunnleggende og tilpasser det til alle deltakerne enten de er helt ferske, eller har padlet en del før. Etter grunnkurset og en del padling senere kan en ta teknikkurset, og etter det kan en ta aktivitetslederkurset for å bli kursholder.
– Hvorfor anbefaler du padlekurs for de som ønsker å lære seg padling?
Padling kan være veldig trygt og behagelig, men også veldig utfordrende og i verste fall farlig. På kurs lærer du det du trenger av padleteknikk, redningsteknikk og det å gjøre en vurdering av farvann for å utføre padling på en slik måte at det blir så trygt og trivelig som mulig. Jeg har hatt padlere på grunnkurs som har padlet i sju år og som etterpå innrømmet at de hadde lært mye de ikke hadde praktisert og tenkt på tidligere.
– Hvor kommer deltakerne på kurset ditt fra?
De kommer stort sett fra Trøndelag. De fleste kommer fra Trondheim, men også en del fra Åfjord og resten av Fosen. Innimellom har vi deltakere fra andre plasser i Norge eller Sverige. Ett år hadde vi to fra Skien som trodde de hadde meldt seg på kurs på Stokkøya i Bamble kommune. Men også de ble Fosen-fans etter ei helg her! Vi holder nye kurs på Fosen og Stokkøya også neste år, så følg med på nett- og Facebooksida vår for å få med deg påmeldingsinfo! Hold av helgen 9. til 11. juni, jeg håper på å se mange fosninger der!
Facebookside:
www.facebook.com/DenSjuendeBolgen.no
Instagram:
www.instagram.com/havardengen
Hjemmeside:
DenSjuendeBolgen.no
Mail:
havard@DenSjuendeBolgen.no
Telefon:
48 044 088