Det er totalt ca 50 lokale matprodusenter på Fosen.
Kortreist mat er en naturlig del av bordholdet på Fosen.
Her er hva lokale produsenter skriver om sine produkt:
”Alle våre geleer har høy kvalitet, hvor smaken settes i fokus. Det vil si at først kommer smaken fra råvaren, deretter den søtlige og så den syrlige smaken. Vi har også lagt vekt på konsistensen hvor geleen ikke skal være for hard eller for flytende. Råvarene i produktene er basert på høy kvalitet hvor miljø, etikk og kvalitetssikring blir besørget i alle ledd.
En annen produsent skriver dette:
”På grunn av stor arbeids mengde vil vi ikke delta på markeder i år.
En annen produsent ønsker gjøre festmaten sild til hverdagsmat, og endre spisetrenden hos folk. Sild har i Norge vært en typisk jule- og påskemat, men ønsker nå å gjøre sild til hverdagsmat.
Her presenterer vi et lite knippe av det Matfatet Fosen har å by på.
Rykende ferske krabber
Fosen Skalldyr i Vallersund omsetter daglig opptil flere tonn med krabbe. Krabben sendes til alle kanter av Norge og i tillegg til Sverige.
“Det er veldig spennende med krabbe”, sier daglig leder Ove Andreas Mandal (39). Krabbefabrikken har eksistert i over 40 år og har siden levert krabbe til både nært og fjernt. I 2004 startet eventyret for Ove Andreas Mandal og Eskil Mørk (43).
Da kjøpte de krabbefabrikken fra Eskils mor. I løpet av sesongen på 3-4 måneder omsetter de rundt 200 tonn krabbe.
“Det er kjempespennende med krabbe. Flere lurer på hvordan det går med produksjonen til enhver tid. Ettersom vi også sender levende krabbe til Sverige, er også spørsmålet når krabben er på sitt beste” sier Ove Andreas.
Handrensket krabbeskjell
“Vi driver på litt på gammelt vis. Vi både rensker krabbeskjellene for hånd og gjennomlyser de før vi sender de til Sverige. Vi garanterer dermed at krabben er full av mat. Folk vil ha handvasket skjell, og det får de” smiler krabbekongen fornøyd.
Flyttet tilbake til Vallersund
Både Ove Andreas og Eskil er fra Vallersund, men Ove Andreas prøvde også bylivet for en stund.
“Jeg var 7-8 år i Trondheim for å prøve litt annet arbeid og fikk testet ut bylivet. Men det var ikke helt meg” sier Ove Andreas.
Stor arbeidsplass
I løpet av sesongen på er det 18 ansatte ved Fosen Skalldyr. Flesteparten av disse er fra Bulgaria. “Nordmenn vil ikke ha sesongarbeid, og derfor blir det en del import av arbeidskraft. Det er 12. sesongen på rad de er her, og de stortrives. To tidligere arbeidere fra Bulgaria bor nå permanent her” forteller Ove Andreas.
Naturen på Fosen
Ove Andreas forteller også at bulgarerne har vakt stort interesse for naturen på Fosen.
“De liker norsk natur og været. De liker det gode og det dårlige været. De er også veldig glad i lyset, som de selv sier. Både solen, lyset om natten på sommerstid og nordlyset. At det er sol og nesten dagslys hele døgnet er unormalt for dem” sier Ove Andreas.
Sommerjobb med blåskjell
Det er fredagsmorgen, klokken er syv og en blygrå himmel ligger over Rissa. I en båt i Strømmen plukker Emil Holden Hoem (23) og Magnus Grønflaten (15) blåskjell. “Det er godt å komme seg ut og røre seg” smiler Emil.
Sommerjobb med blåskjell
Guttene er to av ni som har fått sommerjobb på Snadder og Snaskum i år. Emil har jobbet der i syv år, mens dette er Magnus sitt andre år. Begge trives med sommerjobben, men legger til at været har mye å si når man er ute og jobber. “Når det er sol og finvær er det helt supert” sier Emil.
Blåskjell verden rundt
Snadder og Snaskum har produsert blåskjell siden 1980, og er Norges eldste blåskjelleverandør.
“Jeg var bare guttungen da jeg begynte å markedsføre blåskjellene. Jeg kjøpte meg en gammel bil og begynte i det små” sier gründer, entusiast og snadderkonge Magne Hoem.
I årenes løp har bedriften fått flere priser for sine fantastiske blåskjell, og er blitt kåret til å ha Norges beste blåskjell. Blåskjellene er populære både innenlands og utenlands.
Finner mye rart
“Man finner mye i vannet” ler Emil, som har funnet alt fra asjetter til wakeboard mens han har plukket blåskjell.
Pakking av blåskjell
På løpebandet ved Snadder og Snaskum ligger blåskjellene i nettposer med pakkeband. I enden står Emma Bolås Brødreskift (21) og pakker dem ned i isoporesker. Dette er hennes fjerde år ved bedriften, og hun stortrives.
Rolig og fin natur
Både Emma, Emil og Magnus mener det beste med Fosen er den rolige og fine naturen. “Fosen har alt. Både fjell, sjø og trivelige folk” sier Emma.
Blåskjellspising på fritida
Ungdommene forteller de glade i blåskjell, og det blir noe blåskjellspising på fritida. “Det er jo litt stas å diske opp en delikat blåskjellsuppe til kompiser” smiler Emil.