• En smak av grønt

150 ungdommer fikk en smak av grønt

Tirsdag  15. oktober sto 150 elever utenfor Ørland hovedflystasjons porter, klare for en 3 dagers rekrutteringscamp. Elevene kom fra videregående skoler i Nord-, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, og var alle interessert i å få vite mer om Forsvaret.

Ungdommene hadde ingen formening om hva som skulle skje de neste dagene, og var generelt veldig interesserte og spent. Etter at
alle var kommet frem og blitt plassert på et lag, gikk turen mot forsyningslageret hvor alle fikk utlevert uniformer og det militære utstyret de ville trenge for å overleve dagene.

– Luftforsvaret er en høyteknologisk bedrift som står foran store endringer med blant annet nye redningshelikoptre og nye kampfly. Derfor trenger vi ny flink arbeidskraft i årene som kommer, både jenter og gutter, forteller kaptein Linda Haugen, som er leder for campen.

Etter utdelingen av utstyr og en varm lunsj var det på tide å sette opp camp, hvor elevene fikk grundig opplæring i hvordan man setter opp militære telt og varmeovner. Ungdommene fulgte interessert med og stemningen var på topp. Når alle lagene hadde fått satt opp teltene sine ble de tatt i mot av kaptein Linda Haugen som ønsket de velkommen til rekrutteringscampen og lykke til i dagene som fulgte.

-Vi arrangerer en slik camp slik at de som er interessert i Luftforsvaret skal få se og oppleve hva det betyr å være i militæret. De som er her nå, har allerede vært igjennom første delen av sesjonen og har lyst til å gjennomføre 1.gangstjenesten. Her er det nesten like mange jenter som gutter, og det er veldig positivt, fortsetter hun.
Kvelden gikk med til å lære marsjering, hilsing og militær disiplin.
-Det er kult å kjenne på dette med å ha noen som kommanderer meg rundt, sier John Tobias Husby, en av ungdommene som deltok på campen.

Trøtte ansikter møtte opp til frokost kl. 06:00 dagen som fulgte, og etter en oppstilling med noen pushups var det på tide med militær fysisk trening, her skulle elevene blant annet løpe 3000 meter, ha et orienteringsløp og lære teknikker for forskjellige styrkeøvelser. Etter en velfortjent lunsj, fikk elevene lov til å se parkerte F-16 fly, og en demonstrasjon av forskjellige tjenestestillinger i Forsvaret.

– Det var en artig dag med mye aktivitet. Orienteringsløpet var spesielt morsomt, sanitetsleksjonene var også veldig lærerike, sier Amelia Grønseth, en elev fra Atlanteren videregående skole.
Dagen ble avsluttet med konkurranser i regi av Forsvaret, hvor løping, samarbeid og avstandsbedømmelse var viktige attributter.

Etter nok en tidlig frokost tok ungdommene den siste dagen fatt med et foredrag om utdanninger og stillinger i Forsvaret, og deretter var det på tide for elevene å rydde ned leiren, samt levere inn alt av utstyr, før nesen ble rettet hjemover.
– Det krever mye planlegging og innsats fra bemanningen å holde en slik camp, men vi håper at den vil bidra til å gjøre flere interessert i førstegangstjenesten. Vi vil gjerne se igjen flere fjes, avslutter Major Bjørn Holmvik.