Ferdigheter, svette, og utholdenhet: Det årlige infanteriløpet

Det årlige infanteriløpet ved Ørland hovedflystasjon fant i år sted ved skistadioen på Yrjarheim onsdag 8. oktober. I et flott høstvær stilte så mange som 162 soldater
klare til start.

Klokken 09.01 gikk startskuddet og førstemann var av gårde. Med ett minutts mellomrom startet en og en på den krevende løypa. Det som ventet først var en melding som skulle huskes og pugges, for så å skrive den ned senere i løpet. Løypa gikk videre til skytebanen på St.Hansholet der deltakerne fikk utlevert fem skudd hver for å skyte på 200 meters blink.

MarianneKnutsen_200x200Jeg synes det er kjempeflott at det arrangeres slike arrangementer som dette. Her kan man møte mennesker på en helt annen arena enn det man vanligvis gjør.

Marianne Knutsen

– Årets infanteriløp har vært vellykket med mange gode løpere, i tillegg var vi veldig heldige med været. Både soldater og ansatte ved basen gjorde en kjempeinnsats, noe som vises på resultatlistene. Dette løpet tester basisferdighetene hos en god soldat, forteller lærling Memet Yapici .

Et infanteriløp er et løp som arrangeres overalt i Forsvaret og ble innstiftet så tidlig som i 1928. Målet er å teste soldatens utholdenhet og infanteriferdigheter. Underveis skal de løse forskjellige oppgaver, blant annet orientering, avstandsbedømmelse og meldingstjeneste. Meldingen får du rett etter start og skal memoreres helt frem til du løper inn i mål. Deltakerne skal løpe i uniform og marsjstøvler. I tillegg skal alle ha med sitt eget våpen, dette for å kunne skyte på blink.

For å kalle det et infanteriløp er det visse oppgaver som må være med. Det skal være en viss lengde på løypa, 10-15 km, hvor 1/3 er orientering. I tillegg til de oppgavene som allerede er nevnt skal også måloppdagelse være en del av løpet. Hvordan hver enkelt base ønsker å legge opp løpet er forskjellig.

– Jeg synes det er kjempeflott at det arrangeres slike arrangementer som dette. Her kan man møte mennesker på en helt annen arena enn det man vanligvis gjør, og i tillegg er slike løp gøy. Det er også flott at det stiller så mange i forskjellige årsklasser, det viser jo at dette er noe alle kan hvis de vil, sier major Marianne Knutsen.

Årets løype startet i lett terreng gjennom lysløypa og videre opp til St.Hansholet der deltakerne skulle skyte på 200 meters blinker. Som en straff får du fem tilleggsminutter på totaltiden, per skudd som ikke treffer innenfor gitt krav. Slik fungerte også de andre postene, bommet du eller ikke klarte å gjette riktig fikk du tilleggsminutter. Videre i løypa kom måloppdagelsesposten. Her skulle deltakerne finne og notere mål de så. Etter dette kom avstandsbedømmelsen før de tok fatt på orienteringen.

Kravene for bestått endres etter hvor fort de beste løper. For å sette tidskravet legger du sammen de 10% beste og finner gjennomsnittet på deres tid.

– Vi var veldig heldige med været, og det er jo alltids et stort pluss når du skal løpe ute. Jeg synes det gikk veldig bra, selv om løypa var ganske tung og krevende spesielt når vi krysset den store myra, forteller flysoldat Håkon Rønvik, som var blant de tre beste vernepliktige.