Fosens fantastiske Via-ferrata Munkstigen

Om du kan tenke deg en real utfordring både for kropp og sinn, er munkstigen klatresti virkelig noe for deg! Her får  både store som små satt motet og utholdenheten  på prøve, med en svimlende vakker belønning  på toppen – panoramautsikt  over Trondhjemsfjorden!

•    Estimert tid: 3-5 timer med småpauser
•    Distanse: ca. 3 km tur-retur / 1 km opp      og 2 ned.
•    Sesong: Mai-September
•    Nivå: Middels
•    Besøk munkstigen.no for mer
informasjon

Visste du dette om Munkstigen?
•    Det er ingen krav til forkunnskaper når  man skal klatre Munkstigen, briefing  blir gitt før start.
•    Alle klatreturer må bestilles på  forhånd, per telefon 41 33 95 18 eller   epost til post@munkstigen.no (Pris er         250-300 per pers.)
•    Munkstigen har navnet sitt fra Munkholmen og Munkegata i Trondheim.
•    Ordet Via-Ferrata er italiensk, og over settes til engelsk som Iron Road.  I Norge kalles Via-Ferrata-ruter som oftest bare klatresti.
•    De første rutene av dette slag ble  bygget i Dolomittene under 1. verdenskrig, for bedre fremkomstmuligheter i fjellet for infanteriet.
Med årene har ruter over hele verden  blitt renovert, nå til bruk for rekreasjon.
•    I Norge har vi mange fine ruter, som  alle fortjener litt omtale. Om du har klatret Munkstigen flere ganger før,  kanskje du skal ta turen til en av disse neste gang?
-Hemsedal, Lom, Odda, Stryn, Åmli og i Valle.

Om turen
Klatrestien ligger ved Fylkesvei 755, mellom Vanvikan og Leksvik. Løypa er altså lett tilgjengelig både for de som befinner seg på Fosen-halvøya, men også fra Trondheim. Med fergetur tar det kun en time fra byen.

Etter at utstyret er hentet kjører man bort til start, og går ett lite stykke inn i skogen. Klatrestien starter med en liten utfordring. Det sies gjerne at om man klarer denne første delen, så klarer man også resten. Dette er altså en god pekepinn på om en bør fortsette eller ikke. Om man ikke ønsker å fortsette, er det markert gåsti ned igjen etter denne kneika, kalt ”angrestien”.
Neste del av løypa er katedralen. Denne veggen er bratt, og en plass man må klatre og bruke både hodet, armer og bein. Neste parti er trangt, gjennom nonnekløften, som videre går gjennom litt kupert terreng og et flatere parti på ei fjellside. Her er det flott å ta et pust i bakken og noe å drikke.

Siste parti får man igjen sette klatringen litt på prøve, og man begynner å lukte toppen. Utsikten er svimlende flott, og en befinner seg ca. 350-400 moh. Vel oppe har man panoramautsikt over Trondheim og Trondheimsfjorden.

 

Siv Elin Johansen, Brekstad:
Munkstigen er en utrolig flott tur, som er passe utfordrende og med knallfin utsikt underveis. Jeg vil anbefale denne turen! Det er et supert tilbud, og de som driver utleie har helt topp service.

Adrian Nilssen, Levanger:
Det er fantastisk å ha en klatresti av denne typen i Trøndelag. Turen er kjempebra, og vanskelighetsgraden bør være overkommelig for de aller fleste.

Siv Iren Stormo Andersson, Kristiansand:
Jeg har klatret Munkstigen fem ganger. Alle gangene har jeg utfordret høydeskrekken min. Utsikten er enorm, og mestringsfølelsen helt ubeskrivelig! Alle med ok fysikk kan klatre og jeg oppfordrer og anbefaler ofte folk å prøve denne klatreturen.