Jon Ståle Rognes (48) og Hilde Brattlien (43) er født og oppvokst i Trondheim,
men fant ut at et småbruk i Vallersund i Bjugn var drømmen.
I dag har de både hund, katt, hest, kyr og en melkekvote på 164.000 liter på Vivre Gård i Vallersund. Her selger de alt fra økologisk smør og fløte til entrecote og spekepølse. “Vi gjør det fordi vi har lyst, ikke fordi vi må” smiler gårdsdama Hilde.
Begynte med fritidsbolig i Vallersund
Eventyret begynte da paret bygde seg en fritidsbolig i Vallersund. De fant raskt ut at dette var plassen på jord, og begynte de å lete etter et småbruk for salg. August 2008 var letetiden over, og de kjøpte gården de nå bor på. Siden gården var ganske stor ble Hilde nødt til å si opp jobben og satse 100 % på gårdsbruket. Hilde som er utdannet jurist hadde ingen tidligere erfaring med verken gårdsbruk eller dyr.
“I begynnelsen trodde jeg ikke det ville være nok hodebry. Men der tok jeg grundig feil. Det er så masse utfordringer. Man må kunne så masse på så mange forskjellige områder. Når man bønder kan man ikke leie inn håndverker til det ene og det andre, her må man fikse alt selv” sier Hilde.
Mye moro og mye arbeid
Jon Ståle og Hilde forteller de ikke har fått gårdsbruket gratis. Mye arbeid og lange dager har gårdsbruket krevd. Den store frihetsfølelsen å bo så fritt og ha mye plass rundt seg er derimot verdt de lange dagene.
“Det er så lettvint å bo her. Man har naturen, sjøen, fjellet, sjøfiske, ferskvannsfiske og et fantastisk båtliv” sier paret.
Jon Ståle jobber turnus som flykaptein i luftambulansen. Han er en uke på jobb og en uke av. Uken han er hjemme er det derimot ingen fritid på gården. I den uken han er på jobb kan det også bli for mye til Hilde å gjøre. Det hender at hun tar kontakt med naboer og venner som kommer og hjelper til en gang i mellom.
“Det er ting man må gjøre, ting man bør gjøre, og ting man ønsker å gjøre” ler Jon Ståle.
Mye gårdsmat som produseres
Selv om Vivre Gård produserer og selger mange forskjellige varer, ønsker de derimot å øke produksjonen ytterligere.
“I dag produserer vi smør og rømme i en veldig liten skala. Vi lager det midlertidig på vårt eget kjøkken. Det blir litt smått, og vi ønsker å øke det mye innenfor meierivarer”
Storfornøyd med mottakelsen
Paret er veldig fornøyde med mottakelsen fra både naboer, landbrukskontoret og kommunen. Både kjøkkenet, produksjonen og varene er godkjent av mattilsynet. De forteller det ikke har oppstått noen problemer med verken søking eller lignende.
“Vi ble invitert til møte med rådmannen da vi flyttet hit. Vi hadde en samtale om hvilke ideer vi hadde, og kommunens interesse i prosjektet. Det var jo litt uvant i starten, men vi er veldig fornøyde med måten vi er blitt tatt i mot på” sier paret.
Ting tar ikke tid på landet
De legger ikke skjul at det er lite kø og ting går så mye raskere på landet.
“Ting går så mye fortere når man kjenner dem. En time etter at vi hadde snakket med den tidligere landbrukssjefen, så lå det skjemaet vi ville ha i postkassen” sier Jon Ståle.
“Det er veldig befriende å bo her. Slipper å stå i bilkø og slipper å betale parkeringsavgift. Vi går inn på butikken, betaler og går ut igjen” sier paret
Et annet syn på livet
Etter at Hilde begynte å jobbe på gården har hun fått ett annet syn på både livet og naturen.
“Kommer kalven til å berge seg, eller må man nødslakte? Man jobber veldig tett på liv og død. Innimellom kan man være helt fortvilet. Jobben blir også mye påvirket av årstiden, så jeg får et tettere forhold til naturen” sier Hilde. Selv om det kan være mye fortvilelse i jobben, er det også mye glede og det gir mye mer mening enn å sitte på et kontor.
“Å drive med gård er mye mer meningsfullt og man ser resultater. Man er med i prosessen fra da kalven kommer til liv, til det er ferdig gårdsprodukt” sier gårdskona.
Kjenner den enkelte kua
“Vi kjenner hver enkelt kua. De er individer, akkurat som oss mennesker. Noen vil ha kos, andre er litt mer sjenert” sier Jon Ståle. De får mye god tilbakemeldinger fra naboer og kunder, og synes det er kjempemessig å jobbe med dyr. Utfordringen er derimot slaktningen.
“Det mest kjipe er selvfølgelig slaktingen. Vi får jo et spesielt forhold til den enkelte kua, og spesielt melkekyrne. Vi prøver å se litt annerledes på det da. Det er viktig for oss at dyrene har det bra så lenge de lever. Og når tiden er inne så får de bli til mat de også” sier Jon Ståle.
Det beste med Fosen
“Det beste med Fosen er naturen og det med at ting er mer lettvint enn det man er vant til. Jeg får en frihetsfølelse med en gang jeg kjører av ferga. Det er mindre trafikk, mindre biler og mindre folk” sier Jon Ståle. Han forteller også at det er mange fasiliteter på landet om man er kreativ.
“På Fosen er det jo stort sett de samme fasilitetene som det er i de større byene. Jeg tror selv det er mer å finne på utpå landet om man er kreativ og lysten på livet” smiler tilflytteren fra Trondheim.
Gården har salg av:
Kraftbein av kalv
Indrefilet av kalv
Ytrefilet av kalv
Entrecote av kalv
Mørbrad av kalv
Flatbiff av kalv
Kalvesteik ferdig surret
Grytekjøtt av kalv
Kalvefrikadeller
Kalveburgere
Urtepølse av grovkvernet kalvekjøtt
Grovkvernet kalvekjøtt
Tørket biff av kalv
Vivrepølse, speket pølse av kalv,
økologisk
Speket Morr av kalv, økologisk
Hjemmelaget sennepssaus
Smør, upasteurisert, økologisk
Rømme, upasteurisert, økologisk
Honning
Flatbrød bakt av Gerd Lysklætt i
VallersundVarelevering til Trondheim hver 14. dag.