Fra Mexico og Verdalen til Ørland

Per Ivar Karlgård og Claudia Alejandra Elguézabal Jiménez fant kjærligheten i Mexico. Sammen med hunden Misty, bor de på Ørlandet og trives svært godt med naturen helt inntil husveggen.

Verdalingen Per Ivar ankom Brekstad i 1998, og har siden den gang tjenestegjort ved Ørland hovedflystasjon.
– På grunn av det øde landskapet kalte en kompis Fosen for “Djevel-halvøya”. Så planen var kun å være på Ørlandet i ett år, men slik ble det ikke. Jeg trodde ikke at Fosen var plassen å være, men det er jo det. Det er her jeg trives, smiler en fornøyd Per Ivar.

Paret traff hverandre i 1998, men på grunn av avstanden mellom Norge og Mexico, var det vanskelig å overholde forholdet. De bestemte å flytte sammen, og vinteren 2003 kom Claudia til Norge. Med en temperaturforskjell fra 40 varmegrader til -20 kuldegrader, ble det en stor overgang.
– Det gikk fra kok til å bli fryst ned, ler paret.

– Det er et rikt dyreliv her. Både hjort og elg kommer helt inntil husveggen, mens traner og ørner flakser over hustaket.

Claudia var på visum i Norge i 3 måneder, og etter dette tidsrommet måtte hun forlate Norge. Den siste dagen hun hadde lov til å være i Norge, giftet de seg.
– Litt flaks, og litt planlagt, smiler Per Ivar.

Rask integrering

Claudia deltok i norskkurs med en gang, og ble raskt integrert i samfunnet. Hun opplevde ikke integreringsprosessen som vanskelig.
Per Ivar kom raskt i kontakt med kollegaer ved Ørland hovedflystasjon. Han legger til at det ikke er vanskelig å bli integrert om man selv gjør en innsats.
– Her tok det ikke lang tid før naboen kom og hilste, sier Per Ivar.
Etter norskkurset visste ikke Claudia hva hun skulle gjøre. Hun ble tilbudt jobb som lærerassistent ved norskkurset, noe hun takket ja til, og ble værende i 2-3 år. Etter dette utlyste lokalavisa Fosna-Folket en lærlingejobb som mediegrafiker. Hun tok kontakt, og begynte å jobbe hos dem i 2008. I dag er hun vikar og tilkallingshjelp ved avdelingen, noe hun er svært fornøyd med.

Forskjellig vær og mat

Ikke overraskende har Claudia lagt merke til en forskjell mellom Norge og Mexico når det kommer til været og maten.
– Det er ikke noe galt med norsk mat, det er bare noe med maten jeg savner, som frukt, grønt og krydder, sier hun.
– Det er stor forskjell på grønt- og fruktavdelingene. I Mexico ligger fruktene i fjell, mens her er ligger de i små kasser, sier Per Ivar.

Nærhet til naturen

Hver dag går de tur med hunden Misty, og benytter seg ofte av mangfoldet av natur. De tar ofte skogsturer, og ser seg rundt om i naturen.

– Alle tror at Fosen er panneflatt, men det er helt feil. Det er kun flystasjonen som er flat. Med denne nærheten til naturen føler vi at vi bor på en hytte. Siden Ørlandet heller ikke er så stort, så slipper vi også unna bylivsstresset, sier Per Ivar.
– Det er et rikt dyreliv her. Både hjort og elg kommer helt inntil husveggen, mens traner og ørner flakser over hustaket.

Stedet for de som liker ro
– Claudia kommer fra en av verdens største byer, og Fosen er ganske avslappende i forhold. I Mexico klarer man ikke å gå alene, det er nesten fysisk umulig. Her kan man sykle seg en tur uten å møte folk på flere kilometer. Det er ingen tvil om at Fosen er en fin plass for de som liker litt ro, smiler Per Ivar.

Gode tilbud på Ørland

– Mange sier det er lite å gjøre her, men det er helt feil. Vi trives svært godt her på Brekstad, sier det forelskede paret.

– Til nye innflyttere vil jeg anbefale å være positiv og ha engasjement. Ved å melde seg inn i fotball, brukshundklubben eller andre aktiviteter så treffer man folkene og man blir raskt integrert, sier Per Ivar.