Fra Nordland til Fosen

Richard (36) og Anita Hanssen (36) søkte etter et lite småbruk nær naturen hvor barna
kunne vokse opp. I Husbysjøen fant paret akkurat det de lette etter.
Her bor de i dag med sønnene Jonas Aleksander (13),
Ole Elias (11) og John Richard (7).

Ble tipset om fantastiske Fosen
Paret ble tipset av et vennepar om fantastiske Fosen, og de fant raskt småbruket de drømte om.
– Vi hadde fått nok av å bo i sentrumsnære plasser og ønsket å komme nærmere naturen. Dette var drømmeplassen så vi kjøpte med en gang vi kom på visning, sier Richard fornøyd.

Alt er nært
Gården, Myra Gård, ligger i Fessdalen i Husbysjøen, Rissa. De omtaler stedet som i utkanten av Rissa, men med likevel alt nært. Verken Richard eller Anita vet hvor gammel gården er, men sier den består av to hus som er flyttet sammen i 1880.
– 30 minutter til både Åfjord, Bjugn og Rissa. Vi bor akkurat midt på Fosen. Det er store muligheter for ungene å komme seg overalt. Vi har badekulp, fjell, skog, elv og masse fiskevann, sier Richard.
– Sentralt er det også. Vi kjører til både Trondheim og Steinkjer på under to timer.

Over 100 dyr
– Gården begynte å gro igjen, så vi kjøpte seks kyr og seks sau. Etterhvert som vi avlet frem begynte det å bli litt flere av dem også. Vi har i dag 26 storfe, 70 hvit sau, 40 villsau og masse lam. At gården skulle bli så stor hadde vi ikke trodd, ler paret.
Kjempegodt mottatt
– Vi er heldige at landbruksrådgivningen er så utrolig flinke i å ta imot nyoppstartede. De har hjulpet oss i gang og gitt oss tips og råd. Det er enkelt å få det til når man har en slik kommune. I tillegg ble vi garantert barnehageplass. Vi er blitt kjempegodt mottatt av både kommunen og naboer. Det tok ikke mange dagene før vi hadde naboer på døra. Her er det vanlig at man besøker naboen for en kopp kaffe, smiler paret.

Skryter stort av Fosen
Richard skryter videre av Fosen blant annet for lakseelver og matmiljøet.
– Vi har flere av landets beste lakseelver, både Stordalselva, Nordalselva og Skauga er populære elver. Det er også et bra matmiljø her på Fosen. I tillegg er det flere småmesser i området. Både Anno 1930 og Solfjordsfestivalen har vi kort reisetid til. Det er alltid noe som skjer.

Lærere i full jobb
Både Richard og Anita jobber 100% som kontaktlærere, og klarer samtidig å holde gården ved like. Et nytt fjøs har de satt opp, og stadig har de nye prosjekt i tankene.
– Vi bruker bare fem minutter i fjøset om morgenen, og en times tid om kvelden. Vi liker å holde på, men vi holder det lettstelt og enkelt, sier Richard.

Hva er favorittplassen på Fosen?
– Det er her det. Her har vi alt. Hvis vi ønsker å stå på ski drar vi til Haugs-
dalen Skisenter. Konserter får vi masse av i Trondheim og her på Fosen. Skal vi på fisketur drar vi til elva. Skal vi på bærtur går vi på de mange bærplassene vi har. Man kommer seg overalt på 30-40 minutter. En veldig strategisk plassering, smiler paret.

Hva synes dere om naturen på Fosen?
– Den trekker virkelig alt opp. Alle kan skryte på seg at de har nærhet til by. Men naturen her er unik. Man trenger ikke å gå langt før man kommer til urørt terreng. I tillegg er det mange kjentmannsposter som settes ut. Det er veldig godt at vi kan gå fritt i fjellene. Høsten er kanskje den beste tiden. Rådyr, hjort, elg, saueleitinga, bærhøsten, multe, blåbær, tyttebær. Mange synes det er en trist tid, men høsten er fin, sier Richard.