Når man ser over til Fosen fra Trondheim, er det i all hovedsak Leksvik man ser. Fra å være en isolert fjordkommune i gamle dager, er forbindelsene til Leksvik nå gode, og mange dagpendler til Trondheim. Men den vakre kommunen med sine mange fjell tett inntil fjorden, er vel et besøk i seg selv. Her kommer noen høydepunkter.
Opp på Munken
Gjør du den 20 minutter korte båtturen fra hurtigbåtterminalen i Trondheim til tettstedet Vanvikan, er du lengst sørvest i Leksvik kommune. En liten kjøretur herifra finner du Nord-Europas lengste klatresti!
Munkstigen klatresti er rundt 950 meter lang, og fører opp på det 518 meter høye fjellet Munken, som ligger i forlengelsen av aksen mellom Nidarosdomen og Munkholmen. Det er vel knapt nødvendig å si at man her har en fantastisk utsikt mot Trondheim og store deler av Trondheimsfjorden og landskapet rundt. Man må ikke være noen ekspert for å kunne gjennomføre denne turen, tvert imot er det en flott aktivitet for hele familien. Skulle man være litt gammeldags, fins det også en vanlig tursti opp på fjellet – men hvorfor ikke prøve noe nytt og litt utfordrende?
Utnytt fjorden!
Stedet der man kan leie utstyr til nevnte klatretur, heter Hindrum fjordsenter. Av navnet forstår man at dette er en aktør som også driver med mer marine aktiviteter, som for eksempel båtutleie, sjøfiske og fuglekikking. Leksvik er en kommune med flott beliggenhet ved Trondheimsfjorden, og det må man benytte seg av. Kommunen har for øvrig gjestehavner i Vanvikan og Leksvik.
En spesielt anbefalelsesverdig aktivitet i Leksvik er dykking. Rett ute i fjorden ligger for eksempel Tauterryggen marine verneområde, på ei grunne mellom Leksvik og Frosta. Her finner man en bestand av spektakulære kaldtvannskoraller, som er de grunneste man kjenner til i verden. Er du klar for et eventyr under vann?
Historiske Amborneset
Dette neset som stikker ut i Trondheimsfjorden, regnes som en del av grunnlaget for kommunevåpenet til Leksvik, der blå farge symboliserer fjorden, og en figur med to utvendige viker representerer kommunens to sogn, Vanvikan og Leksvik – med Amborneset som et fremspring i midten.
Neset er nevnt i Sverres saga i forbindelse med sjøslaget på Strindfjorden i 1199, og et monument over kong Sverre er reist på stedet. Her finnes restene av en gammel bygdeborg, i tillegg til flere gravrøyser fra vikingtiden. Dette er et arkeologisk meget interessant område, som imidlertid ikke er altfor grundig undersøkt av fagfolkene ennå.
Kirken den er et gammelt hus
I kommunesenteret Leksvik ligger en vakker tømmerkirke, bygget i 1667 av lokalt tømmer. Mye av kirkens utsmykning og arkitektur har historisk betydning. Kirkeklokken er for eksempel fra 1772, og inne i kirka henger et limosinerkrusifiks fra middelalderen, som er ett av svært få av sitt slag i Norge.
Her kan du også se en sabel, som sagnhelten Anders Soli skal ha brukt til å drepe en ulv! Det var 1. juledag 1612 at han ble forfulgt av en hel flokk med ulver, og skal ha greid å drepe den ene av dem. Imidlertid ble han selv drept til slutt. Det er dog ingen grunn til bekymring: Leksvik er ikke spesielt plaget av ulv i dag.
Vakre Våttån
Kommunesenteret i Leksvik, der nevnte kirke forresten ligger, har samme navn som kommunen. Det er et fint lite tettsted med drøye 1000 innbyggere.
Vi avslutter vår lille rundreise i kommunen med en tur opp på Våttån, også kalt Våttåhaugen, ikke langt fra bygdesenteret. Ifølge sagnet bodde Våttå-trollet her oppe, som en gang ble så sint på kirkeklokkene nede fra bygda at han kastet en stor stein mot kirka. Men han bommet, og steinen ble liggende igjen på stranda. Under 2. verdenskrig ble Våttån bygd om til en tysk militærbase, og restene av denne kan sees i dag.
Først og fremst er imidlertid Våttån, med sine drøye 332 moh., et flott utsiktspunkt. Her ser man hele tettstedet Leksvik, og også store deler av Trondheimsfjorden. Det årlige løpet «Våttån opp» er for øvrig en sommerklassiker, der deltakerne kan være alle fra meg og deg til Petter Northug!
Men for oss er runden over, vi takker vakre Leksvik for titten. Fra neste år av går kommunen sammen med sin nabo i Sør-Trøndelag fylke, Rissa. Når man da ser over fjorden fra Trondheim, ser man på Indre Fosen kommune!