• Hverdagen som soldat

Hverdagen som soldat

Etter rekruttperioden venter en ny hverdag på avdeling. Troppen man har vært en del av på rekruttskolen blir spredt ut på Forsvarets mange baser her i landet. Nå kan resten av førstegangstjenesten begynne.

Av: Adelén Wilhelmsen

Rekruttskolen er ferdig, men rominspeksjon, skopuss og fysisk aktivitet er derimot ikke over. Selv om det som oftest ikke er like strengt på avdeling som i rekrutten, er det fortsatt visse retningslinjer som må følges. På mange avdelinger har soldatene en åtte til fire jobb som kan minne om en vanlig sivil jobb. Den største forskjellen er at disse jobbene er med på å drifte, markedsføre og støtte det norske Forsvaret.

Selv om veldig mange av rekruttene blir vakt –og sikringssoldater, finnes det også mange andre muligheter i førstegangstjenesten. Idrettssoldat, bussjåfør og våpensystemsoldat F-16 er noen av de flere veiene man kan gå.

 

Foto: Forsvaret

Idrettssoldat Linn Bekken (20) trives svært godt i sin stilling. Hverdagene er varierte, og hun treffer mange mennesker hver dag. Dette er ikke en turnusstilling, men idrettssoldatene bytter på å ha dagvakt og kveldsvakt.

Hva går stillingen din ut på?
Stillingen er veldig variert. Vi er idrettsinstruktører og gjennomfører fysiske tester, konkurranser og tilrettelegger fysisk aktivitet for soldater. Som idrettssoldat er man også med på å arrangere og planlegge større arrangementer.

Fortell om en vanlig dag på avdeling.
Dagen starter som regel med å fullføre en tikkeliste som vi har. Denne går ut på daglig vedlikehold av idrettsbyggene her på Ørland. Vi arrangerer fysiske tester, økter for andre og ulike arrangement. Med dette får vi muligheten til å bli kjent med både ansatte og soldater fra ulike avdelinger. Du får tildelt mye ansvar og har i flere sammenhenger en lederrolle som er med på og utvikle deg personlig. Det gir erfaringer som man kan få nytte av seinere i livet.

Hva er det beste med stillingen?
Det beste med å være idrettssoldat er at det er en hverdag med mye varierte oppgaver. Jeg liker at det er en sosial stilling og at arbeidsmiljøet er så bra her på idretten.

 

Bussjåfør Thorbjørn Glad (21) er fornøyd med sin travle hverdag som bussjåfør i transporten. Her har han en turnus med 12 dager i tjeneste og ni dager på perm.

Hva går stillingen din ut på?
Min stilling går ut på å transportere folk og materiell inn og ut av leir, samt inne på leir.

Fortell om en vanlig dag på avdeling.
I transporten er dagene svært ulike fordi det er mange arbeidsoppgaver løpet av en dag. De som er på avdeling starter 07:30. Da skal det gjennomføres en daglig kontroll (kjøreordre) på samtlige kjøretøy. Deretter går dagen på å henge på pauserommet og vente på å kjøre faste oppsatte ruter eller å få eksterne oppdrag, vaske kjøretøy og fylle opp drivstoff på kjøretøy som trenger det, samt kjøre posten og mopper rundt på leir. Etter middag går en soldat på kveldsvakt med vakta, en skal kjøre velferdsrutene og en annen har vakttelefon. De resterende soldatene har fri ut dagen

Hva er det beste med jobben?
Det beste med denne jobben er at man blir kjent med veldig mange rundt omkring på basen, å få kjøre buss og bil, enten stor eller liten og at dagene har varierende oppdrag og gjøremål.

 

Vilde Thorsland (20) jobber som Våpensystemsoldat på F-16. Dette er en svært viktig og varierende jobb. Uten turnus jobber Vilde fra 08:00-15:30, og har fri i helgene.

Hva går stillingen din ut på?
– Min stilling går ut på å montere missiler og bomber på F-16, og lett vedlikehold på flyene. Jeg jobber med å gjøre flyene klar for flygning, der min avdeling har ansvar for alt av våpen og ammunisjon på flyet.

Fortell om en vanlig dag på jobben?
Vi begynner dagen med en inspeksjonsrunde der vi kontrollerer missilene, og sjekker at flyet har de tingene de skal ha. Det er mye ventetjeneste på våpensystem, hvertfall for oss soldater, men når det først kommer inn jobb, da jobber vi ofte i flere timer på et eller flere fly. Så min arbeidsdag er veldig variert.

Hva er det beste med jobben din?
– Det beste med jobben min må være det tette samarbeidet vi har med befalet. Det føles mer ut som at vi vernepliktige er kollegaer med befalet, enn at de er sjefene våre. Så er det jo selvfølgelig kult å jobbe daglig med F-16 flyene.

Etter endt førstegangstjeneste kan man velge å søke videre utdanning i Forsvaret, eller å avslutte sin tjeneste. Befalsutdanning, ta en bachelorgrad, være lærling eller søke jobb som yrkessoldat er noen av mulighetene. Les mer på Forsvarets nettsider for informasjon om videre utdanning.