• Reins-Kloster-is_1

Iskrem-kongen i Rissa

For rundt 1000 år siden var Reins Klosteret kjent for sin posisjon som nonnekloster i Rissa. I dag er det vel så kjent for sin produksjon av økologisk is, akevitt og øl.

Hans H. Horneman (51) er 10. generasjon Horneman som driver Reins Kloster. Gården Rein ligger på et høydedrag med utsyn over Trondheimsfjorden. Den omtaltes først i Harald Hårfagres saga, men er antagelig mye eldre. Reinsgården har i dag en melkekvote på 360.000 liter og rundt 600 mål dyrket jord.

“Jeg trengte nye utfordringer” sier Hans, som i 2009 utvidet produksjonen med økologisk is.

Økologisk iskrem

Reins Kloster produserer opp mot 55 liter iskrem i løpet av en dag, og har en årsproduksjon på 6000 liter iskrem. Iskremene har seks forskjellige smaker, fra sjokolade til konjakk med svisker.
“Hva skal jeg bruke livet til, hva er det som er verdifullt? Jeg er veldig opptatt av å ikke bruke gift eller kunstgjødsel. Maten skal være så bra som mulig. Det er mitt lille bidrag til en bedre verden” sier Hans.
Med 40 utsalgssteder fra Steinkjer i Nord-Trøndelag til Eidsvoll på Østlandet, er den økologiske iskremen meget populær for både barn og voksne.
“Vår sjokolade- og jordbæriskrem er tilpasset barn. En enkel, og ikke så kraftig smak gjør at den faller i smak til alle barn. Man får også umiddelbar respons fra barn. De har jo ikke det høflighetsspekteret. Enten liker de det, eller så gir de blaffen” smiler iskrem-kongen.

 

“I år har vi et nytt design som skaper mye mer relasjon til Reins Kloster. Vi vektlegger kvalitetsfølelsen, samtidig som vi fremhever de håndverksbaserte produktene” sier Hans.

 

Økologisk akevitt

“Foruten iskremen, samarbeider vi med Arcus om Norges eneste økologisk akevitt. Potetene er produsert av Reins Kloster og tre andre økologiske gårder. Akevitt-produksjonen startet i 2012 og kan i dag bestilles på alle vinmonopol i Norge”
sier Hans.

– Sarping i sommerjobb (med iskrem) ???

Birger Hustad (19) fra Sarpsborg har gått på matlinja ved Fosen Folkehøyskole. Da han var ferdig på skolen sendte han sommerjobbsøknad til Hans.
“Sommerjobb med isproduksjon, det er det som er livet”, smiler Birger mens han presser isen ned i is-begrene.
I august drar han nedover til Sarpsborg, men kommer gjerne tilbake på grunn av tilknytninger til Fosen Folkehøyskole.
“Det er jo fint på Fosen. Mange hyggelige folk! Jeg liker denne halvøya på grunn av størrelsen, stillheten, beliggenheten og avstanden fra bylivet”, sier sarpingen.

Nytt design og visuell profil

“I år har vi et nytt design som skaper mye mer relasjon til Reins Kloster. Vi vektlegger kvalitetsfølelsen, samtidig som vi fremhever de håndverksbaserte
produktene” sier Hans.

Håndplukket og økologiske råvarer

Råvarene som brukes under iskremproduksjonen er både økologiske og håndplukket. Eggene er fra Brekstad, fløten er fra Røros og jordbærene er fra Sunde ved Hitra.
“Jeg bruker vaniljestang som jeg deler og skraper av til iskremen. Tror ikke det så mange som holder på med det i Norge. Det handler om kunnskap og ambisjoner. Jeg er opptatt av at det skal være skikkelig, ellers er det ingen vits i å holde på”
sier Hans.

Kan forvente mer

Hans forteller videre at vi kan forvente mer enn bare iskrem, akevitt og øl.
“Vi har testet litt brusproduksjon, og jeg har også vurdert produksjon av yoghurt og ingefærøl, både med og uten alkohol” smiler han.