Livet som vernepliktig

Martin Bore er avdelingstillitsvalgt blant soldatene på Ørland. Hans jobb  er å være et bindeledd mellom soldatene på stasjonen og ledelsen.

Livet som soldat er innholdsrikt og ikke minst lærerikt.

Hvordan er morgenen for en soldat?
Den begynner som nesten alle andre her i verden, med å få beina i golvet å få på seg klær. Dagene begynner med at alle skal våkne tidlig opp for å vaske rom og fellesareal, som toalett, dusj eller gang, og selvfølgelige spise frokost. ‘’Uten mat og drikke, duger helten ikke’’, frokost er ett av de viktigste måltidene i Forsvaret, som du kanskje forstår så er det krevende å jobbe seg inn i Forsvaret, etter en liten stund på begynner nesten alt du gjør å bli rutiner. Stå opp, vaske, spise frokost, lage seg lunsj og avslutte med å stille rom klar til inspeksjon.

Hva gjør dere etter morgenrutinene, er det rett på arbeid?
Nei, ikke helt. Etter inspeksjon så kommer oppstillingen. Det er der all informasjonen som angår oss blir sagt. Da er befalet sikker på at alle får det med seg. Det er også der vi som soldater blir inspisert. Bekledning, sko og barbering er faste punkter som blir sjekket.
Etter dette så er det ut til avdeling, det vil si jobb. Her på Ørland flystasjon er majoriteten av soldatene tilhørende Luftvernbataljonen, men vi har også mange andre «yrker», som for eksempel pressesoldat, transportsoldat, vaktsoldat og mye, mye mer. Det meste av det du finner på «utsiden» av gjerdet finner du også på «innsiden». Jeg som er avdelingstillitsvalgt(ATV) for soldatene, går til mitt kontor og begynner arbeidsdagen min der. Som ATV for soldatene er jeg et bindeledd mellom ledelsen på stasjonen og soldatene. Jeg er rett og slett stemmen til soldatene på leir. En viktig oppgave som gir meg mye ansvar.  Til tider er vi flere hundre soldater her samtidig.

Hva er grønn tjeneste?
Grønn tjeneste er noe av det mest lærerike i Forsvaret. Grønn tjeneste er kort sagt å være ute i norsk natur. Der vi bor i telt sammen og uansett vær det er, så stopper det oss ikke. Grønn tjeneste lærer oss også om sanitet, overlevelse i naturen, håndtering av våpen, vedlikehold av utstyr og alt det vi ellers trenger å lære om det å være soldat.
Mottoet til 138 luftving Ørland var ”Samhold Gir Seier’’. Nå er det 132 luftving ”Klar Til Strid’’ og det er nettopp dette vi lærer i grønn tjeneste. Det er der vi lærer å samarbeide og vinne i strid, vi lærer å være alltid klar, at ingen skal gi opp. At Samhold i strid gir seier.

Velferden
Tilbake ifra grønn tjeneste så kommer vi til de beste godene med Forsvaret, velferden. Velferden har en av de viktigste jobbene på alle forsvarets leirer, og det er å gi soldatene sine goder i hverdagen. Alt ifra å leie en film, delta på arrangement, dra på turer, til å spille spill med venner. Det en perfekt plass å møte nye folk dersom du er ny eller bare slappe av med medsoldater.