Mission support

Erling Petter Haans (20) var på Ørland hovedflystasjon som mission support under
førstegangstjenesten. Med god innsats og holdning ble han tildelt
grenaderstilling. Nå blir han på Ørland i tre år til.

Fra Bergen til Ørland
Erling Petter er opprinnelig fra Nederland, men flyttet til Bergen i 7-årsalderen og der har han bodd siden. Han har alltid vært fotballinteressert og glad i å være ute. Etter videregående valgte han å tjenestegjøre i førstegangstjenesten. Han ble selektert på Madla, og havnet til slutt på Ørland hovedflystasjon under mission support.
– Her trives jeg godt. Jeg er oppvokst midt i en by, så halvøy er litt overgang, men man venner seg til det. Her er det fine naturopplevelser om man oppsøker naturen. Det er mye vær og vind, men det er bare friskt og godt. Gode sykkelmuligheter og med sykkel blir jo avstandene kortere, sier Erling Petter.

Grenader
Som grenader i mission support er han med på å gjøre pilotens hverdag enklere. Dette handler om å bidra i planlegging, utførelse og etterbehandling av luftoperasjoner med Luftforsvarets forskjellige flytyper. Han assisterer flygerne med alt fra flyklareringer til kart og flyprogram.
– Planen fremover er å være her i tre år til, smiler grenader Haans.

Hvordan ble du mottatt på Ørland?
– Det vil alltid være et skille mellom befal og vernepliktige, men som vernepliktig på Ørland hovedflystasjon kom jeg raskt inn i miljøet og ble raskt kjent, sier Erling Petter.

Hva er det beste med Ørland?
– På fritiden trener jeg og benytter meg av naturen her. Snart skal jeg skaffe meg bil og da blir det lettere å komme seg rundt og se mer av Fosen. Utover dette har jeg fått nettverk gjennom jobben og andre man blir kjent med på basen. Helgene tilbringes ofte Trondheim, som kun er en kjapp båttur unna. Sånn sett ligger Ørland relativt sentralt. Man merker det et område i vekst og at det bygges for fremtiden. Her er det mange barnefamilier og unge, avslutter grenaderen.