Pendler på sykkel fra Rissa til ØHF

Trond Bauge (37) er opprinnelig fra Farsund kommune i Vest-Agder, men flyttet
til Fosenhalvøya etter sine to pliktår på Ørlandet i 1997.

I dag jobber han som ammoinspektør i Forsvaret, og pendler på sykkel fra Rissa til flystasjonen hver dag, uansett vær og vind.

Bygde drømmeboligen i 2004

Trond er gift med Trine Simonsen Bauge (46) og bestemte seg tidlig å bosette seg i Rissa. I 2004 bygde Trond og Trine drømmeboligen med utsikt utover Botn og Strømmen. I dag bor de med deres to sønner Mats (6) og Erik (10), og hunden Minni.

Fra Rissa til Ørland på sykkel

“Da Fosen Namsos organiserte tilløp i Hasselvika sa jeg til Trine at nå skulle jeg prøve å sykle til Hasselvika. Det var jo en passelig avstand”, sier Trond.

Og slik gikk det til. I dag bruker han 35-40 minutter fra Rissa til Hasselvika. Derfra tar han hurtigbåten til Ørlandet, som også omtales som “pendlerbåten”. På kaia på Brekstad setter Trond seg på sykkelen og sykler de siste kilometerne inn til Ørland hovedflystasjon. Totalt bruker han 55-60 minutter, mens bilpendlere fra Rissa til Ørland via pendlerbåten bruker 35-45 minutter. Han bruker dermed bare 20 minutter lengre tid på sykkel enn med bil.

“Det er egentlig en kort vei, også får man jo en trim økt da” smiler den sykkelglade.
Han drar hjemmefra 06:20, og er på Ørlandet 07:20.
“Det er litt magisk når man klarer å holde seg rundt den magiske timen” sier Trond.

Sykler hele året

Trond begynte å sykle etter ferien, men ga seg ikke da været ble verre. Verken snø, is eller kulde kunne stoppe han.
“Jeg bare la om til piggdekk, og det fungerte jo bra det. Været stopper nok ikke meg. Hvis man kler på seg bra så går det nok bra”, sier Trond.

Gode pendlermuligheter

Ifølge Trond er det mange som bor i Trondheim og pendler til Ørland hovedflystasjon med pendlerbåten. De har en lengre vei enn han, men de kan også bruke tiden annerledes
“De slipper å være stresset og anspent under reisen. De kan både slappe av og jobbe på båten, om de ønsker det” sier han.

Trine fikk ME i 2006

I 2006 fikk Trine ME, og sykdommen slet mye på henne.
“Hun ble fort sliten. Bare de vanligste ærender ble til den store utmattelsen. Vi drømte om at hun kunne tilpasse arbeidet selv. En liten stilling i en liten butikk hadde vært supert” sier Trond.

Butikk i huset

Drømmene ble til virkelighet da Trond en dag fikk en plan. Det ledige rommet i huset ble omgjort til den lille butikken Trine i Strømmen. Butikken tok inn flere sjarmerende varer folk i bygde ikke hadde fra før.

“Vi syntes det var moro å prøve. I begynnelsen var det lite innkjøp og en del strikking i butikken, men etter hvert ekspanderte det seg. Nå selger jeg masse, kjøper masse, og koser meg masse”, smiler en fornøyd Trine.
“Blir det for mye, har hun mulighet til å justere det med å ha mindre åpningstider. Vi hjelper hverandre” smiler Trond.

Fosen – Et Norge i miniatyr

“Man har det meste på Fosen. Ørlandet er flatlandet med en del vind. Så har vi Fosenfjellene i Rissa og omheng. Det er en av grunnene jeg trives på en slik arbeidsplass” sier en fornøyd Trond.