Råkvåg ligger i Rissa, en halvtimes kjøretur fra Rissa sentrum. Tettstedet med knappe
250 innbyggere er blitt omtalt av Innovasjon Norge i boka “Vakrest i landet”.
Råkvåg er betraktet som et av Norges 20 best bevarte tettsteder. Bryggerekka i Råkvåg er den lengste utenfor byer i Norge, og tettstedet er dermed meget populært for turister. I tillegg ligger Råkvåg i Stjørnfjorden, som en gang var landets beste fjorder for sildefiske.
Årlig arrangeres Råkvåg anno 1930 for å bevare tradisjonen innenfor sildefisking. Under arrangementet mimres det om de gode, gamle dagene i sildefiskets storhetstid. Det er blant annet gode muligheter for å oppleve landnotkasting.
For å minne tilbake
Jørund Grut (56) bosatte seg i Råkvåg i 1995 og har vært med i arrangementskomitéen til Råkvåg anno 1930 i flere år.
“Vi er opptatt av bakgrunnen og røttene til stedet, og derfor arrangerer vi Råkvåg anno 1930. Vi skal minne tilbake til storhetstiden i 1930-årene da Råkvåg var sildemetropol. Det var en tid man kunne gå tørrskodd over vågen” sier Jørund som har lang fartstid med arrangementet.
Flere tusen besøkende
“Vi har aldri tatt inngangsbetaling, så det er veldig vanskelig å anslå hvor mange besøkende arrangementet har. Men i løpet av seks forestillinger hadde vi 2600 besøkende, et snitt på over 400 per forestilling” sier Jørund.
Tatt i betraktning at tettstedet har knappe 250 innbyggere forstår man at arrangementet har stor interesse for samfunnet rundt Råkvåg. Det er en stor trafikk av hytteeiere og tilreisende fra blant annet Trondheim som kommer for å minne tilbake til en storhetstid.
Moro med Råkvåg anno 1930
Madelen Eikelid (15) fra Førde synes det er moro å være en del av Råkvåg anno 1930. Her sitter hun ved en bod under arrangementet og selger forskjellige hjemmebakst.
Hesteglade jenter
Trondheimerne Stine Samdahl (13) og Ingrid Samdahl (10) synes det er morsomt med hest. “Man blir fort glad og knyttet til hester” smiler de to hesteglade jentene.
Spontekking av tak
Flere av bryggene i Råkvåg er vedlikeholdt med tradisjoner. Taket på denne bryggen ble lagt i 2012, og består av 5-13 tommers spon. Taklegging av spon, også kalt spontekking, var mye utbredt i Trøndelag i tidsrommet 1860-1960.
“Det var jo artig å få være med på taket. Jeg var jo bare tenåringen da jeg begynte med dette. Det var stas å få være med voksne folk som kunne det i fra før” sier Johannes Husby (80) fra Husbysjøen.
“Det var jo trivelig å bli samlet til dugnad i gamledager” fortsetter Harald Larsen (85) fra Råkvåg.
Salteriet Kulturbrygge
Et sentralt midtpunkt i Råkvåg er Salteriet Kulturbrygge. Fiskerimuseet forteller mye av historien om Råkvåg, og den landskjente maleren Magne Sandøy (1935-2012) har sitt atelier her. På Salteriet er det også restaurant og pub. Stedet er etterspurt for sin gode mat og spesiell atmosfære. De er også behjelpelige med overnattingsmuligheter.
Populær båthavn
Kaia på Råkvåg blir bortimot overfylt av ivrige besøkende som ønsker å ta del i Råkvåg anno 1930.