• Smaken av Fosen

Smaken av Fosen

Blåskjell på pizza og tang i sjokolade: Fosens matprodusentene er ikke redde for å gå nye veier.

Den årlige Matfestivalen i Trondheim er en fin arena for å markedsføre Fosens mange produsenter av kortreist kvalitetsmat. Vi tok temperaturen på Fosen-teltet under sommerens festival på Torget. Her følger et lite innblikk i deler av «menyen».

 

En annerledes hamburger

I full kokkemundur står Bjørn Erik Vangen fra kjøttforedlingsbedriften Fosenkjøtt og steker kjøtt. Foretaket har til daglig tilholdssted på Sund i Rissa, i den gamle Statoil-stasjonen, der de er samlokalisert med distribusjonsselskapet FosenMat, som er sterkt representert på Matfestivalen.

I tillegg til produkter som folk kan ta med seg hjem, serveres for anledningen en eksklusiv burger, der kjøttet er langtidsstekt chilirøkt svinenakke, med paprikasaus og en nylaget løkkompott.

-Utrolig godt! er den samstemte reaksjonen fra publikum, som får en smaksprøve ment å lokke dem til disken der de rykende varme burgerne selges.

Pizza med smak av sjø

Pizzaspesialiteter

Et av de aller mest populære innslagene i Fosen-teltet er såkalt Åfjord-pizza. Sommervarmen til tross: Pizzabakerne er iherdige foran bakerovnene, og den ene pizzaen etter den andre blir slengt inn. Folk står i kø for å bestille, og det er så vidt vi kommer oss frem til Jan Ove Berdahl for å spørre hva som er spesielt med en Åfjord-pizza.

-Du kan få blåskjell på pizzaen, og blåskjellkraft i sausen, forklarer han. -Blåskjellene kommer fra Norgesskjell i Åfjord, det må du få med.

Det er selvsagt også mulig å kjøpe de utsøkte blåskjellene i mer ordinære former, om man ønsker det.

Med egget som inspirasjon

Anja og Geir Yngve Hovde

Blant den mer tradisjonelle maten fra Fosen finner vi egg. Anja og Geir Yngve Hovde på Hovde gård på Ørlandet driver hønseri. Men som personer og produsenter er de alt annet enn tradisjonelle.

For noen år siden malte Anja ei diger høne på en vegg på gården, for å gjøre Hovde synligere. Så begynte det å dukke opp historier i hodet hennes om denne høna, og barnebokkarakteren Tuppeline ble skapt. Det har blitt fire bøker så langt, og den femte er nå på vei.

Sanger har det også blitt, og ekteparet Hovde drar mye rundt til barnehager og skoler og synger og spiller. Men de er ikke snauere enn at de gjør akkurat det samme på Matfestivalen! Med gitaren og sin spesielle hønselue trubaderer Geir Yngve rundt på hele festivalområdet, og får stor oppmerksomhet. Anja har sin egen eksklusive lue, opprinnelig tilhørende en katt, og synger gjerne også noen strofer der hun står bak disken og selger smakfulle Hovde-egg.

Umami, versjon Fosen

«Umami» er det japanske ordet for den femte smaken, altså ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Det er selvsagt vanskelig å beskrive en smak med ord, men det er smaksstoffene i kjøtt og alger som er de fremste kildene til umami.

Tilknyttet prosjektet Bygda 2.0 på Stokkøya, som kunne være verdt en artikkel i seg selv, tilbyr Sissel Svenning et møte med umami, gjennom salg av tang og tare.

-Vi plukker hovedsakelig ute på skjærene om våren, og så henger vi fangsten opp til tørk. Tang og tare er mat som kan lagres i årevis, den blir nesten bare modnere og bedre av det. Dette er naturlige smaksforsterkere som kan brukes til nær sagt hva som helst. Du kan steke, koke, sylte og kandisere det, spise det som pickles, pakke inn kjøtt og fisk i det, ha det i salater, drysse det som krydder. Det er bare fantasien som setter grenser, forklarer Svenning.

-Det er dog ikke noe storsalg av disse varene enda, fortsetter Svenning. -I Japan og mange andre land er det jo utrolig populært, men det tar naturlig nok litt tid før nordmenn blir vant med tanken på dette som mat. Men det har gått vesentlig bedre etter hvert, siden jeg begynte med dette for over fire år siden.

Det fins åpenbart enda flere bruksområder for tang og tare enn dem Svenning nevnte: Noen av kompanjongene hennes har laget sjokolade med tang og tare i!

Mye mat i godt øl

Sturla Gabrielsen og Trond Slind

Skulle man bli tørst av saltmaten, er det saktens muligheter for å få lesket strupen med noe flytende i Fosen-teltet. Sturla Gabrielsen og Trond Slind driver Stokkøy bryggeri. De begynte festivaluka med å delta på Bryggerifestivalen, som går parallelt med Matfestivalen i Trondheim. Så flyttet de sammen med de andre aktørene fra Fosen.

-Vi lager pale ale, brown ale, porter, hveteøl og juleøl, forteller de ølglade karene fra Åfjord. -Så har vi laget et eget jubileumsøl til Coop Fosen, og en spesiell tindvedtrippel som gikk uhyre godt på bryggerifestivalen. Det er et belgisk trappistøl, men akkurat det ordet kan vi ikke bruke fordi vi ikke er munker. Men trippelen er sterk, 7,9 prosent, med syrlighet som den har fått fra tindveden vi har funnet på Fosen.

Gelé i stor stil

En av de mest markante aktørene innen Fosens brede spekter av kortreist mat, er Romstad gård i Bjugn. Her lager de smør, ost, gelé, eddik, siruper, krydder og te, bare for å nevne noe.

-Det har vi gjort lenge, forteller Ingrid Larsen Romstad, som sammen med mannen Jørund står i spissen for det som langt på vei er en familiebedrift. -Hovedproduktet vårt må vel sies å være de ulike geléene, som vi begynte med så langt tilbake som i 1995. På det feltet har vi jobbet mye for å utvikle oss, og der vil jeg påstå at vi er best, sier Ingrid, før vi får smake en utsøkt multegelé ispedd appelsinlikøren Cointreau.

-Jeg er så lei av å spise pølser «med konjakk» som overhodet ikke smaker konjakk, og lignende uærlige produkter, sier den frittalende Ingrid. -Dette er en gelé der vi har vært rause med både multer og Cointreau, og det skal merkes på smaken.

-Vi har drevet aktiv markedsførding, og produserer nå rundt 200.000 glass gelé i året. Så har vi selvsagt også Fosen-osten, som vi har fått gullmedalje for, og mye annet som holder et veldig høyt nivå.

Honningpiken

Frida Haugdahl Humstad står og selger rykende varm bratwurst, om ønskelig med kål, og andre kjøttprodukter fra heimgården Humstad i Åfjord. -Det går veldig godt med salget i dag, forteller hun.

Det er faren Jan Robert Humstad som er sjefen hva gjelder kjøtt. Men Frida har også sin egen lille geskjeft, som har fått navnet Pollenpust. -Jeg har sju bikuber, og jeg lager honning, kan hun berette. I samme øyeblikk kommer en dame og vil kjøpe et glass av den elegant utseende honningen, så vi spaserer videre for ikke å forstyrre den unge forretningskvinnen i hennes bedrifter.

Moderne ost fra en gammel gård

Ost fra Hindrum gårdsysteri

I rekken av produktive Fosen-gårder finner vi den gamle gården Hindrum, som ligger i Hindrem i Leksvik. Der holder Frode Hindrum og Lise Mathiesen kyr, og Lise har hovedansvaret for osteproduksjonen i foretaket som heter Hindrum gårdsysteri. Ekteparet begynte med denne businessen i 2014, ut fra et glødende engasjement for håndlaget kortreist økologisk mat. -Vi er veldig fornøyd med salget her på Matfestivalen, og det er selvsagt artig at folk liker ostene våre, sier Frode.

Det er hovedsakelig faste og halvfaste oster de lager – «ystet med inspirasjon fra den store verden, men tilpasset norske forhold», heter det.

Håndlaget konfekt

Carl Henrik og Siri Irene Belling

Når vi nå er ferdige med hovedrettene og har begitt oss ut i søtsakenes verden, avlegger vi også en visitt ved en lekkert utseende sjokoladedisk. Med tilholdssted på heimgården sin på Fageråsen i Stadsbygd, lager konditoren Siri Irene Belling Hønsvik konfekt, makroner og andre søtsaker for hånd. Til daglig baker hun også en rekke spennende og innovative kaker. Mannen hennes, kokken Carl Henrik «Kalle» Hønsvik, er også med på laget.

Foretaket heter Søtt og Sånt, driver catering og salg til noen kafeer og til museet Kystens arv, og har også varer på noen lokale butikker. «Håndlaget med stolthet og respekt for råvarene og faget,» heter det. «Ingen snarveier. Produktene skal være ekte vare. Der smaken og det visuelle er i fokus.»

-Salget her på Matfestivalen har gått jevnt bra, forteller Hønsvik. -Det er artig å stille ut varene sine og få snakket med kundene.