Sportsgren med krutt

I en dal i Roan står Tore Nytrøen (37) klar med hagla.
Med stålblikk roper han “ja”, og en leirdue skytes ut fra leirduekasteren.

Raskt løfter han hagla og avfyrer skudd. Stålhaglet treffer leirdua, og den blir pulverisert. “Det er dette som er livet”, smiler den skyteglade.

Fra Hedmark til Roan

Tore Nytrøen (37) er opprinnelig fra Folldal i Hedmark, men kjærligheten forflyttet han til Roan. Her har han nå bodd i fire år med forloveden. Interessen for skyting har han alltid hatt, og som 10-åring ble han medlem i Det Frivillige Norske Skyttervesen.

Kun for moroskyld

“Leirdueskytingen er kun for moroskyld”, sier Tore med et smil.
I tillegg til å skyte i Roan, er han også aktiv i nabokommunen hvor han har planer om å vinne en vandrepokal til odel og eie. Siden han har drevet med skyting i hele sitt liv, er det heller ikke rent lite konkurranseinstinkt ute og går.
“Jeg har nok fått konkurranseinstinkt så det holder” ler Tore.
I tillegg til å konkurrere med andre, mener han det er viktig å gjøre seg selv god. Hvert skudd mot leirduene er en konkurranse i seg selv.
“Det er moro når man lykkes og ser resultatene etter trening” sier Tore.

Skytterklubb siden 1993

Roan Jeger- og Fiskeforening ble opprettet i 1993, og har i dag 63 medlemmer. Noe som betyr at 7 % av innbyggerne i Roan er med i klubben. Klubben byr på et bredt spekter av medlemmer, helt fra 15- til 80-åringer. I de senere årene har også antallet kvinnelige medlemmer økt betraktelig.

Voldsom og fin natur

Tore sier det beste med Roan er den voldsomme og fine naturen med sjøen på den ene siden, og de bratte fjellene på den andre siden.
“Naturen var uvant da jeg kom flyttende. Jeg følte meg veldig innestengt med det svarte havet på den ene siden og bergveggen på den andre. Men nå har jeg innsett hvor fint det er her. Det er utrolig fint å se utover havet når solen går ned” sier Tore.

Mange muligheter

“Her i Roan er det mange muligheter for de som ønsker. Med 15 merket turstier, gir det gode turmuligheter utover fjellene. I tillegg har vi seljakt, sjøfiske, elgjakt og mye mer innenfor jakt og friluftsliv” sier Tore.

Klubben tilbyr:

Bane med leirduer
Bane med løpende elg
Bane med pappskiver
Jaktfelt

Leirdueskyting, også kalt lerdueskyting, er baneskyting med haglegevær hvor skytteren skal treffe leirduer som kastes til værs av maskiner. Leirduene er små, runde skåler av asfalt, sand og kritt. Leirduene kastes, eller skytes, ut foran skytteren på skytterens egen kommando. Skytteren vet ikke hvilken vei leirduene kommer. Leirdueskyting blir brukt mye innenfor mesterskapsskyting, men er også utbredt for jegere som vil finpusse skyteferdighetene sine på bevegelige mål og øve til jakt.