• Sykkelparadis

Sykkelparadis

Karin Størseth (51) bor på Brekstad og er leder for Folkehelse Fosen.
Hun sykler ofte rundt Kråkvåg og Storfosna.

“Det er Fosens Sykkelparadis. Lite trafikk, flotte viker og vakker natur. Et Norge i miniatyr” sier hun.

Fosens sykkelparadis

Ørland med nærliggende områder har fantastiske sykkelmuligheter med varierende og utfordrende terreng. Fine og lite trafikkerte veier gjør sykkelmiljøet til en flott opplevelse for både små og store.

“Kråkvåg og Storfosna er Fosens Sykkelparadis med hvite strender på begge øyene. Kråkvåg har spennende småøyer som Storslåttøya og ikke minst Kommersøya, som til nylig var full av bunkerser og tuneller etter Kråkvåg Fort” forteller Karin.

Nærkontakt med naturen

“Som trening bruker jeg mest fjellet og beina, men som framkomstmiddel og nærkontakt med naturen er sykkel helt utmerket. Kjenner lukter, lyder og oppdager mer når man drar på sykkeltur” sier den sykkelglade.

Rikt dyre- og fugleliv

Både Kråkvåg og Storfosna har et rikt dyre- og fugleliv. I Storfosna-området er det blitt registrert over 170 fuglearter. Mange av disse kan ses i fuglefredningsområdet Kråkvågsvaet.

“Store, flotte havørn er helt vanlig syn. Hjort og rådyr er også helt vanlig å sykle «sammen» med. Det er jo det som er fantastisk med sykkel. En får trim, opplevelser og en vet aldri når man får nærkontakt med dyr” sier Karin, som selv er hobbyfotograf og gift med en fuglekikker.

Kveldsturer på sykkelsetet

Ofte tar Karin og mannen Per Erik Lyngstad en kveldstur fra hjemmet via Flatneset og langs demningen i Gardefjæra.

“Der får vi med oss masse himmel og fuglelivet. Solnedgangen fra Hoøya og Uthaug er heller ikke å forakte. Det hender at vi glemmer tiden helt, og vi må sykle hjem i sommernatta. Med litt skodde over kornåkrene og en stillhet som har senket seg langs veiene. Da kjenner man at man lever” forteller Karin.

Et hav av muligheter

“For å unngå biltrafikk vil jeg anbefale turen fra Brekstad via Bruholmen, langs Hovsfjæra, Fitjan og til Austrått. På turen er det mye å se, og fine stoppesteder med strender, banker og fugletittertårn. På Austrått er det også mulighet for oppdagelsesferd rundt haugen ved campingen, bade ved stranden, se på borgen og borghaven, spille golf og mye mer. Med bare 5 km fra Brekstad til Austråttborgen er det en tur for alle i familien” smiler Karin.

– Ser ikke behovet med hytte

“Folket og naturen er det beste med Fosen. Vi har ikke hytte og ser heller ikke behovet. Fra huset vårt kommer vi langt med 30 minutters kjøring. Fra høyfjellet ved Krinslona, flotte skjærgården langs Vallersund og Lysøysundet, og ikke minst favorittfjellet Tøndelfjellet i Bjugn og sykkeltur til Storfosna. Om vi legger til noen minutter så har vi vakre Råkvåg, Munken i Leksvik. I Åfjord har vi Vikafjæra, Grøttingen, Linesøya og Stokkøya, og enda bedre Roan og Osen med sine flotte fjorder og fjell. Fosen har alt!” forteller Karin.

Muligheter for leie av sykkel

Om man ikke har sykkel, er det selvfølgelig tilrettelagt for sykkelutleie. Både Ørland Kultursenter og Brekstad Sport har utleie av sykler. I tillegg har også Hovde Gård sykkelutleie for sine gjester.