• Topp 10 ÅFJORD

Topp 10 ÅFJORD

Åfjord er først og fremst en fantastisk kystkommune. Men naturen her rommer også andre overraskelser – og det samme gjør kulturen.

Jordbærøya

Lengst ut mot havet i Åfjord kommune ligger Linesøya, som er et perfekt sted for å finne den store roen. Det er rundt 70 fastboende på øya, som er kjent for et rikt dyre- og fugleliv, og veldig gode fiskemuligheter – samt sine fruktbare jordbæråkre! Når bæra fra Linesøya kommer inn til fastlandet om sommeren, går folk mann av huse for å handle.

Her fins også det flotte museumsfjøset på Rekstern, og spor etter den tyske okkupasjonen i området Stemma og Øyholmen. En kultursti med forskjellige forgreininger letter adkomsten dit.

Ellers er brua over til Linesøya et vakkert skue i seg selv, med flott utsikt over havet. Den etterlengtede brua stod ferdig så sent som i 2011.

Marine aktiviteter på Stokkøya

Fridykk. Foto: Ole Ekker

På andre siden av brua ligger Stokkøya. Det første området man møter her er Hosnavika og Hosnasand, med en lang sandstrand som regnes som en av de fineste på Fosen, og kanskje i hele Trøndelag. Den ville, vakre og ennå nokså uberørte naturen på Stokkøya kan inspirere til så mange slags aktiviteter.

For eksempel er området spesielt velegnet for dykking, og det var gjennom dykkeres bruk av Stokkøya, at man så starten på det som i dag benevnes Stokkøya sjøsenter. Der står de fire ordene natur, arkitektur, mat og opplevelser sentralt i driften. Hele tiden med den skånsomme og respektfulle bruken av naturen som en forutsetning, byr sjøsenteret på boplasser i meget innovativ og vakker arkitektur, natur- og kulturopplevelser i de samme spesielle rammene, og ikke minst egenartet lokal mat, blant annet gjennom spisestedet og samlingsstedet Strandbaren.

Også Stokkøya har ei spektakulær bru av relativt ung alder, som går over til fastlandet. Stokkøybrua, som er høy nok til at Hurtigruta seiler under den, stod ferdig i år 2000.

Dramatiske Harbakhula

Utsikt fra Harbakhula, foto: Ole Andreas Vekve

Før vi fortsetter fra Stokkøya inn mot mer sentrale strøk i Åfjord kommune, gjør vi en avstikker utover ei halvøy helt nord i kommunen, til grenda Harbak. Det er ikke så mange som bor her, men likevel er dette lille stedet internasjonalt kjent, som et av Norges og kanskje Europas beste felter for såkalt buldring.

Denne krevende aktiviteten – som for de uinnvidde kan forklares som en form for klatring – opplever en økende popularitet internasjonalt. Harbakhula er en naturlig huleformasjon som er ca. 130 meter dyp og ca. 40 meter høy ved åpningen, der man har en fabelaktig utsikt over havet og skjærgården. Dette er selvsagt et eldorado for dem som liker å boltre seg i fjellveggen – men også for dem som bare liker en vakker utsikt!

Stokksund sommerfestival

Når vi nå har beveget oss over på fastlandet, og svinger sørover, kommer vi til det pittoreske området som kalles Stokksund.

Her arrangeres hvert år Stokksund sommerfestival, som er et hyggelig arrangement for hele familien, i naturskjønne omgivelser. Her er det idrettsaktiviteter i fleng, som sykkelritt og det legendariske lokalderbyet i fotball mellom Linesøya og Stokkøya. Men det er også konserter både for små og store, og på kveldstid litt ekstra festivitas for den voksne generasjonen.

Historiske båter

Før vi begynner å bevege oss mot de indre delene av kommunen, må vi gå litt nærmere inn på Åfjord som en kystkulturkommune. Navnet som da spesielt renner en i hu, er åfjordsbåten. Åfjordingene har lange tradisjoner for å bygge båter, og svært gode båter. Man regner med at det på slutten av 1800-tallet ble bygd bortimot 1000 båter årlig i Åfjord. Mange av gårdene hadde skog som egnet seg til båtmateriale, og mens tømmeret i seg selv ikke var verdt stort, hadde båtene desto større verdi.

Åfjordsbåten er en av de båttypene i Norge som nedstammer mest direkte fra vikingenes skip. Etter hvert som behovet for større og ikke minst mer lukkede båter meldte seg utover 1900-tallet, ble det mindre bruk for Åfjordsbåten. Men håndverkstradisjonen holdes nå igjen i hevd på Fosen, og da selvsagt også i Åfjord, der det for eksempel er mulig å bestille seg en utflukt i åfjordsbåt.

Det glade, moderne båtliv

Kajakkpadling på Stokkøya,. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com

Alle kan selvsagt ikke seile rundt i en åfjordsbåt. Men interessen for ferieliv i båt er økende, og det med god grunn, når man vet hvilke perler man har tilgang til langs kysten. Det gjelder ikke minst i Åfjord, der forholdene mange steder ligger veldig godt til rette for båtliv. Her finnes flere forskjellige marinaer der man kan legge til, og rorbuer og andre fasiliteter kan enkelt leies om man måtte ønske det. Så hvorfor ikke legge båtturen innom Åfjord?

En kulinarisk kommune

Lokal mat. Foto: Åfjord Utviklings arkiv

Når vi nå snakker om det gode liv, kan vi ikke unnlate å nevne Åfjords mange gastronomiske kvaliteter. Her i kommunen vet man virkelig å utnytte naturens såkalte spiskammer, og Åfjord har en usedvanlig tetthet av dyktige og glødende engasjerte produsenter og foredlere av kortreist kvalitetsmat.

En porsjon utsøkte blåskjell? Et fiskemåltid krydret med tang og tare? En forfriskende lokalbrygget øl til maten? Eller bare en kopp te, med en teskje honning fra lokale bier? Kanskje litt deilig hvetebakst til dessert? Åfjord bogner over av delikatesser.

Et sentrum å bli glad i

Åfjord sentrum by night

Kommunesenteret i Åfjord heter Årnes, stundom kalt bare Å. Her bor litt over 1000 mennesker, og umiddelbart er det vel da naturlig å tenke at dette bare er enda et landsens lite tettsted, ikke noe å rope hurra for. Årnes er imidlertid i en særklasse blant de mange stedene i samme størrelsesorden rundt om i det rurale Norge. «Et tettsted mange kan lære av,» skrev en journalist i Adresseavisen tidligere i år. «Trønderske tettsteder flyter planløst og slapt utover landskapet. Årnes i Åfjord er et av unntakene.»

Han sikter til tydeligheten i utformingen av stedet. Med arkitektonisk inspirasjon fra åfjordsbåten og roret, har man her greid å skape et kompakt kommunesentrum med en tydelig estetisk profil, som faktisk er blitt belønt med en pris av Vegdirektoratet, kalt «Vakre vegers pris». Servicetilbudet er det heller ikke noe å utsette på, så her er det bare å nyte utsikten mens man utfører sine ærender. Ikke minst: Slå gjerne av en prat med de hyggelige åfjordingene!

Der laksen spretter

Laksefiske. Foto: Per Sollermann, Åfjord Utviklings arkiv

Vannet er det dominerende elementet i Åfjord. Beveger vi oss litt innover i landet fra Årnes, preges landskapet av to dalfører med sine respektive elver: Stordalselva og Norddalselva er to av Norges beste smålakseelver. Begge elvene er kvalifisert som nasjonale laksevassdrag, og kan med letthet nås fra bilvei. Fiskekort fås kjøpt.

Eller kanskje er du du av dem som synes timevis med venting i elva blir litt kjedsommelig, og som vil ha mer action? Laksen kan likevel underholde deg, om du for eksempel oppsøker den vakre Støvelfossen i Stordalselva. Her ligger et platå der du kan stå og nyte synet av hoppende laks! Det er et forfriskende skue, som garantert vil gjøre også deg til en enda gladere laks.

Et vilt og vakkert indre

Vi har fremstilt Åfjord som en utpreget «marin» kommune. Faktum er imidlertid at Åfjord, som den klart største kommunen på Fosen, også har et stort indre, der fjell er den dominerende landskapsformen.

Det passer å avslutte rundturen vår oppe i fjellene, for eksempel på Finnvollheia på grensa mot Namdalseid kommune, som ligger i Nord-Trøndelag. Med sine 675 moh. er fjellet det høyeste ikke bare i Åfjord kommune, men på hele Fosen. Navnet vitner om samenes historiske og også nåtidige nærvær i denne ville fjellheimen.

Åfjord, en kystkommune full av overraskelser. Fra 2020 går Åfjord og nabokommunen Roan sammen til en ny kommune – et enda større kysteldorado, rikt på vill og vakker natur.