• Topp 10 BJUGN

Topp 10 BJUGN

Foto: Robert Cameron

«Kystens midtpunkt» har bjugningene kalt kommunen sin. Det er ikke uten grunn. Men i tillegg til å være en vakker kystperle der man virkelig kan få roen over seg, er Bjugn en sentralt plassert kommune med mye liv og røre.

 

Asenvågsøy fyr

Asenvågsøy Fyr.

Kommer man seilende inn i Bjugn kommune nordfra, for eksempel langs leia til Hurtigruta, er noe av det aller første man ser fyret på Asenvågsøy, som ligger ute i havet en liten mil nord for Lysøysund. Stortinget bevilget penger til byggingen av fyret i 1921, da de anså det for viktig for trafikken under storsildefisket, der mange av fartøyene skulle inn til Stokksund og Lysøysund.
Fyret ble automatisert i 1975. Men fortsatt er det mulig å få omvisninger her – eller kanskje vil du sågar tilbringe en natt her? Det er mulig å leie fyret, som har ei god havn der man kan legge til uansett vær.

kystkulturdagene i lysøysund

Kystkulturdagene i Lysøysund

Fra fyret kan vi gjøre oss en avstikker inn til vakre Lysøysund. Stedet er vel verdt et besøk i seg selv, men kommer man hit i begynnelsen av august får man sjansen til å oppleve en real folkefest.

Da arrangeres nemlig de årlige Kystkulturdagene av Stiftelsen Frohavet. Dette er et opplegg for hele familien, med mange morsomme aktiviteter for barna, men også lærerike foredrag, og selvsagt litt fest og moro for de voksne på kveldstid. Et av høydepunktene er en roregatta og seilas, der publikum får se et flott syn idet en rekke veteranbåter glir gjennom sundet.

Fredsengelen i vallersund

Fredsengelen i Vallersund. Foto: @limast instagram

Fortsetter vi litt sørover, kommer vi til den idylliske bygda Vallersund, med blant annet Vallersund gård. Der utgjør flere historiske bygninger kjernen i en såkalt Camphill-landsby, et bosted for mennesker med spesielle utfordringer.

På Nesavarden sørøst for gården, speidende utover havet, står en statue som kalles Fredsengelen. Den ble avduket i 2009 som del av et verdensomspennende kunstprosjekt, Unitehope project. Kunstneren er svenske Lehna Edwall. Prosjektet begynte i 2005, med samtidig oppføring av sju slike fredsengler på ulike steder over hele verden. Målet er å skape et nettverk av 49 engler, og den i Vallersund er den trettende i rekken.

Sjømerket Torra

Bakgrunnen for navnet «Kystens midtpunkt» som Bjugn med rette kan smykke seg med, er sjømerket Torra på Torraskjæret utenfor Valsøya. «Oppsatt 1871», står det på den uvanlige hvite og røde varden, som markerer at de sjøfarende her er halvveis langs Norges lange kystlinje, fra svenskegrensa i sørøst til russergrensa i nordøst.
Noen vil imidlertid ha det til at det snarere er midtpunktet mellom Bergen og Lofoten varden markerer – et oppløftende signal til de mange som opp gjennom årene har rodd forbi her på lofotfiske.

Artsrike Tarva

Tarva

Litt lenger sør finner man øygruppa Tarva, der den største øya er den bebodde Husøya. Gravhauger fra vikingtida gjør det tydelig at man her er på historisk grunn. Men her finner man også Tarva fort og signalstasjon, anlagt av tyskerne under krigen. Over 2500 tyske soldater bodde i sin tid her ute.
Du husker kanskje barneserien «Tuva fra Tarva»? I denne NRK-produksjonen er ikke sju år gamle Tuva så veldig glad for å måtte flytte til ei lita øy. Men når hun bare har vært der en stund, oppdager hun også gleden ved tilværelsen på et slikt sted.

Den muligheten har du også. Det går regelmessig ferje til Tarva fra Djupfest på fastlandet. Øya er spesielt populær blant fugleinteresserte, for her er det observert over 100 arter, mens man har funnet rundt 50 hekkende arter. Her fins også en meget rikholdig flora. Av disse gode grunnene er store deler av området vernet.

Utsikten fra Kopparen

Kopparen – Tønnølsfjellet og Seksortklumpen – alle fjelltopper du bør bestige. Foto: Tine Simonsen
Gravrøyser, Valseidet med Koet i bakgrunn

Når vi allerede har skrevet mye om Bjugn som kystkommune, må det nevnes at kommunen også byr på flotte turmuligheter på land.

Det høyeste punktet i Bjugn er Seksortklumpen (493 moh.), men den mest distinkte toppen er likevel den som heter Kopparen (483 moh.), da den ligger mye friere. Fordi det er bygd radar og flere kommunikasjonsmaster på toppen, går det en fin grusvei hele veien opp. Det er ikke en lang eller veldig krevende tur, men likevel blir man belønnet med en fantastisk utsikt: Her ser man ikke bare Bjugn, Ørlandet og Trondheimsfjorden, men faktisk store deler av hele Trøndelag, fra Trollheimen i sør og langt ut i skjærgården og Frohavet på nordsida. På klare dager kan man skimte Halten fyr.

Mølnargården bygdetun

Vallersund Gård. Foto: Kagnes Dronetjenester

Om vi nå beveger oss inn mot de mer sentrale delene av kommunen, kan det hende vi passerer Mølnargården, også kalt Bjugn bygdatun, som ligger vakkert til ved Bjugnfjorden. Hovedhuset er ei trønderlån fra 1848, men her fins også andre historiske bygninger, og ikke minst flere sjøhus, som inneholder nesten 40 båter av eldre type. Mølnargården administrerer også Fosen bildearkiv, som inneholder over 10.000 bilder.

I Mølnargården arrangeres utstillinger, konserter og mye annet, og her er det kafeteria og egen gårdsbutikk. Eller hva med å gå ned i fjæra og grille, eller fiske etter makrell fra flytebrygga? Mølnargården er et spesielt sted med en spesiell stemning.

Handel og kultur i Botngård

Kommunesenteret Botngård ligger innerst i Bjugnfjorden. Her finner man en rekke ulike service- og handelstilbud. Fosens største kjøpesenter, Fosen-senteret, er også planlagt bygd her.

Ikke minst satser bjugningene på kultur. Da de fikk kulturhus i 2007, var det det første på Fosen. Huset er samlokalisert med videregående skole og folkebibliotek. Her foregår en rekke konserter, teaterforestillinger og lignende i løpet av en sesong.

Skøytesport i verdensklasse

Fosenhallen

Et annet markant bygg i Botngård er Fosenhallen. Den ser kanskje ikke så spennende ut fra utsiden, men kommer man inn har man et mektig skue fremfor seg: Hallen rommer en skøytebane med internasjonale mål, løpebane innenfor denne, og i midten ishockeybane med fulle mål. Det er også muligheter for både curling og fotball.
Det dreier seg altså om en hall med mange bruksområder, men det er skøytesport som har vært det essensielle. Hallen har plass til over 5000 tilskuere. Så sent som i fjor høst ble Enkeltdistanse-NM på skøyter arrangert her, og om noen år skal Skøyte-VM for veteraner for andre gang arrangeres i hallen. Vil du selv teste ut skøyteisen, er det gode muligheter i sesongen, som varer fra tidlig om høsten til langt ut på våren.

Vakre Stjørnfjorden

Før vi avslutter denne sightseeingen, bør vi også komme oss en tur til «den andre sida» av Bjugn. Kommunen som grenser mot storhavet i nord og vest, har nemlig også saltvann på sørøstsida. Fra Botngård er det ikke lange veien over til Høybakken, som ligger ved Stjørnfjorden, en arm av Trondheimsfjorden. Hva med en tur innom Romstad gård, som i dag er en meget profilert produsent av kortreist gårdsmat?

I det hele tatt er Stjørnfjorden en pittoresk perle i hjertet av Fosen, noe vi også vil komme tilbake til i omtalen av Bjugns nabokommune Rissa.

Men med dette er vår lille rundreise i Bjugn over. Fra 2019 går kommunen sammen med Ørland i en ny storkommune. Men naturperlene og kulturlivet vi har beskrevet, forsvinner ikke av den grunnen. Velkommen til Bjugn!