• Topp 10 ØRLAND

Topp 10 ØRLAND

Ørland er en kommune med fremtiden foran seg. Her skal Norges eneste kampflybase ligge, og det skal investeres i stor skala. Ørland har Fosens eneste by, Brekstad, men også en helt spesiell natur.

 

Brekstad havn, foto: Mari Lauvheim

Kråkvåg og Storfosna

Vi begynner ytterst og beveger oss inn mot sentrum: Lengst vest i Ørland kommune ligger de flotte øyene Kråkvåg og Storfosna. Her finner man det karakteristiske Ørland-landskapet, med flatt jordbruksland og lett kupert kystterreng, i konsentrert form.

Mellom de to hovedøyene, og delvis også nord for Storfosna, ligger Kråkvågsvaet dyrefredningsområde, som er en del av Ørlands spesielle våtmarkssystem. Delvis i strandkanten, men først og fremst i grunne havområder, gjelder vernet av Kråkvågsvaet meget viktige hekke-, raste- og overvintringsområder for sjøfugler og trekkfugler. Flere av de fine holmene i området har tidligere huset egg- og dunvær.

Mellom Kråkvåg og Storfosna ble det i 2003 bruforbindelse. For å komme ut til Storfosna, må man imidlertid ta ferje fra Garten på fastlandet.

Eventyrlige Kjeungskjær fyr

Kjeungskjær Fyr.

Før vi kommer så langt, skal vi gjøre en avstikker til et meget egenartet byggverk. Kjeungskjær fyr ser ut som noe fra et eventyr. Det er et drøyt 20 meter høyt åttekantet steintårn, opprinnelig bygd i 1880. Det ligger på en veldig liten øy i ytre del av Bjugnfjorden.

Inntil 1987 var fyret bemannet, og de som arbeidet her ute bodde i de lavere delene av fyret. Det originale interiøret er ennå bevart, og i en leilighet med seks sovekabiner er det fullt mulig å overnatte. En støpt vei og bro går utover sjøen til landingsplassen.

Et fugleeldorado

Ytterst på Ørlands fastland ligger naturreservatet Grandefjæra. Sammen med tre dyrefredningsområder, deriblant det nevnte Kråkvågsvaet, utgjør Grandefjæra det unike våtmarkssystemet på Ørlandet, som er vernet i henhold til den internasjonale Ramsar-traktaten.

Grandefjæra naturreservat ble opprettet i 1983 for å «bevare et internasjonalt viktig våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv». Det er det største sammenhengende gruntvannsområdet i Sør-Trøndelag. Strandlinjen er 10 kilometer, og når det er så langgrunt, tørrlegges 5–6 kvadratkilometer ved fjære sjø, noe som gjør det til Norges største sammenhengende tidevannsareal. Det yrende fuglelivet her er en attraksjon i verdensklasse.

Sykkel er tingen

Det fins også egne kars for sykkelruter på Ørland.

Når vi nå omsider har beveget oss over på fast grunn på selve Ørlandet, blir spørsmålet hvordan man best bør ta seg frem videre. Her kan sykkel anbefales. Ørland er en liten kommune i utstrekning, og som nevnt er den i stor grad flat. Så hvorfor ikke gjøre både sin egen helse og miljøet en tjeneste, og ta i bruk den gamle «jernhesten»?

En slik kan med letthet medbringes for eksempel på hurtigbåten fra Trondheim, og vips, så har man en flott utflukt for hele familien. Som vi allerede har sett, og skal se mer av, er jo lille Ørland spekket med interessante skuer.

Kunsten i høysetet

”Blå bønn” Foto Audun Lyngstad. Fra utstilling på Galleri Empati. (Utsnitt)

Rett ved hurtigbåtterminalen på Brekstad ligger Ørland kultursenter, som i tillegg til et våtmarkssenter, turistinformasjon, bibliotek og mer, har fokus på kunst. Det passer godt, ettersom Ørland har vært hjemsted for en meget profilert kunstner: Den svenskfødte vevkunstneren Hannah Ryggen kom til Ørlandet da hun giftet seg med ørlendingen Hans Ryggen, som var maler.

Hannah er nok i dag mer kjent enn mannen sin, da hun regnes som en av de fremste innenfor sin kunstart i Norge. Hannah Ryggen-senteret viderefører arven etter henne. Men Ørland kultursenter inneholder også Galleri Hans, med navn etter herr Ryggen, og her har man åtte–ti kunstutstillinger per år, av samtidskunst i mange forskjellige former.

Ikke minst må vi nevne Galleri Empati på Opphaug litt nordøst for Brekstad, som er Fosens eldste helårsåpne galleri. Også her er det mange forskjellige utstillinger i løpet av året, og i tillegg rammeverksted og utsalg av kunst.

Gleden ved bluesen

Dana, Ørland Bluesfestival

Kanskje er musikk mer «din greie» enn billedkunst? Da kan vi anbefale Ørland bluesfestival, som er et årlig arrangement på Brekstad, normalt i september.

Festivalen har allerede blitt arrangert i snart to tiår, og arrangøren Ørland bluesklubb kan stadig skilte med store navn innen bluesens verden. De besøkende er både lokalbefolkning og bluesinteresserte fra det ganske land. En melankolsk musikksjanger til tross: Her blir stemningen høy!

Store gravhauger

Fosen kan vise til noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge, med en alder på over 11.000 år. Ørland har spesielt mye å by på i så måte, med blant annet noen av de største gravhaugene i Norge.

Et eksempel er Viklemshaugen ved kirkestedet Viklem. Den hvitkalkede steinkirka som står her er vel verdt et besøk i seg selv. Den sentrale plasseringen, på et punkt med meget god oversikt over landskap og kystlei, har imidlertid gjort dette stedet viktig lenge før noen kirke ble reist. Viklemshaugen er en av Sør-Trøndelags største gravhauger – og til sammenligning er den større enn både Oseberghaugen og Gokstadhaugen. Arkeologiske undersøkelser på stedet vitner om bosetning så langt tilbake som i jernalderen.

Et historisk sentrum

Vinter på Austråttborgen

Når vi nå snakker om historie: En severdighet man selvsagt ikke kommer utenom på Ørlandet, er Austråttborgen. Denne flotte herregården har helt siden 1000-tallet vært kjent som sete for flere personer som har spilt en stor rolle i norsk historie.

Den mest profilerte av dem er nok fru Inger Ottesdatter Rømer (ca. 1470–1555), hvis navn særlig er blitt kjent for ettertiden gjennom Henrik Ibsens drama Fru Inger til Østeraad. Det er nok mye der som ikke er historisk korrekt, men det er et faktum at fru Inger var en av de mest markante personer i Norge i reformasjonstiden, der en av rivalene hennes var den ikke ukjente Olav Engelbrektsson.

I dag er borgen statlig eiendom gjennom Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, og sommerstid arrangeres det omvisninger inne i borgen. Det vakre området rundt er imidlertid åpent for allmuen hele året.

En vakker lund – med historiske skygger

I umiddelbar nærhet til Austråttborgen ligger landskapsvernområdet Austråttlunden. Foruten hagen ved borgen, innbefatter dette et skogsområde som historisk har vært jaktområde og park for borgen. Det er et vakkert turområde, og et glimt inn i Ørlandets natur i tiden før åkerbruket ble dominerende.

I det samme området ligger imidlertid også en severdighet av ganske annen karakter: Austrått fort er et kystfort reist av den tyske okkupasjonsmakten, med et kanonbatteri bygget av et av trippeltårnene fra slagkrysseren Gneisenau. Det er i dag det eneste gjenværende trippeltårn av sitt slag i verden – et skremmende, men også imponerende syn. Austrått fort var blant de største batteriene som ble etablert langs Atlanterhavsvollen, den tyske forsvarslinjen mot havet. Det sier noe om Ørlandets sentrale plassering ved leia inn mot Trondheim.

Foto: Mari Lauvheim

Varierte turmuligheter

On the top of Ørland, foto: @friluftjenta

Et annet nydelig turområde på Ørlandet finner vi litt nord for Austrått. Her ligger Rusasetvatnet, som opprinnelig er en kunstig innsjø. Men det er i dag en viktig brikke i Ørlandets og hele regionens våtmarkssystem, da store mengder og et stort artsmangfold av fugl til tider holder til her. Området har nettopp fått nye turstier, som gjør det spesielt attraktivt.

Så må vi også moderere litt det vi skrev om det flate Ørlandet, for det finnes faktisk fjell her: Rusasetfjellene rommet blant annet Osplikammen, 285 moh., som er Ørland kommunes høyeste punkt. Høyfjell er det ikke, men enda et flott turområde som egner seg for hele familien, med en fin utsikt over innseilingen til Trondheimsfjorden.

Sjøgata på Uthaug, foto: Kagnes Dronetjenester

Da har vi vært innom iallfall noe av alt det man kan oppleve i Ørland kommune, et unikt naturområde med historisk sus! Fra 2020 går kommunen sammen med Bjugn i en ny storkommune.