• Topp 10 RISSA

Topp 10 RISSA

Fiskelykke i Råkvåg, Foto: Trøndelag Reiseliv, Marius Rua / trondelag.com

«Jordnær lykke» er visjonen til Rissa, Fosens mest folkerike kommune. Kun en kort båttur fra Trondheim ligger en mangfoldig kystkommune,  med flust av idylliske steder og masser av historie og kultur å by på.

Rett inn i historien

Tar du ferja fra Flakk i Trondheim kommune, kommer du til Rørvik i Rissa kommune. Rørvik er ikke noe stort sted, men allerede her møter du en historisk severdighet: Her fins nemlig et viktig helleristningsfelt.

Helleristninger på Stykket

Motivet for helleristningene er flere elger, så i likhet med i helleristninger blant annet i Osen, dreier det seg om en såkalt veideristning eller fangstristning: Elgen var et ettertraktet byttedyr for menneskene som levde her for mange tusen år siden, men den var ikke lett å fange. På gården Rein noen kilometer lenger vest, har man for øvrig funnet en ristning på en stein av en steinbukk, et klenodium som i dag befinner seg hos Vitenskapsmuseet i Trondheim.

En vanlig teori er at alle disse ristningene har hatt en rituell, besvergende funksjon, at hensikten har vært å binde dyrets ånd og lokke det til fangstplassen. Kanskje har hele det østre Rissa vært et viktig rituelt og religiøst samlingssted?

Museet Kystens Arv, Stadsbygd, Foto: Kagnes Dronetjenester

Båter i praksis

Museet Kystens Arv
Den siste viking

Ikke langt fra Rørvik ligger Stadsbygda, som er det største tettstedet i Rissa kommune. Her finner man museet Kystens arv, som har hatt en rivende utvikling i senere tid.

Det er et kystkulturmuseum der det primære fokuset er kunnskapen knyttet til bygging og bruk av den klinkbygde båten. Samlingen av klinkbygde råseglbåter er i seg selv imponerende, men her har man også et eget aktivt båtbyggeri, og det er muligheter for å prøve de tradisjonelle teknikkene – og ikke minst for å få være med og ro eller seile. Her fins også en historisk rosehage, og egen restaurant med uteservering, alt i vakre omgivelser helt nede i fjæresteinene.

Teaterkunst fra kyst-Norge

Museet er også arena for friluftsteateret Den siste viking, som ble satt opp senest i august nå i år. I fantastisk velegnede omgivelser, er dette blitt et drama av høy kunstnerisk klasse, nå sist regissert av ingen ringere enn Nils Gaup.

I bunnen ligger romanen Den siste viking, utgitt i 1921, skrevet av Johan Bojer (1872–1959). Han vokste opp i trange kår i Rissa, men ble en meget populær forfatter langt utenfor Norges grenser. I romanen skildrer han et typisk fattig norsk fiskerisamfunn, der den store muligheten for å komme seg opp og frem i verden lå i det årlige lofotfisket – som imidlertid også var meget farlig. Bojers roman handler om det kollektive, men også om individuelle skjebner midt oppi det hele, og stykket er like dramatisk og spennende som det er hjerteskjærende og rørende.

Reins Kloster, Foto: Kagnes. Dronetjenester

Et historisk viktig sted

Reins Kloster, økologisk Iskrem.

Et gammelt og historisk betydningsfullt område i Rissa er Reins kloster. Det var kongsgård her i vikingtida, og mange av Norges konger og dronninger kan føre slekta si tilbake hit. På 1200-tallet ble det opprettet et nonnekloster her, og i tre århundrer var dette et viktig religiøst og kulturelt sentrum.

Ruinene etter klosterkirka står her fremdeles, og på den tilknyttede gården finner man Rissa bygdemuseum. De arrangerer omvisninger som dekker både de gamle ruinene, den mye nyere Rein kirke, et meierimuseum, en Johan Bojer-utstilling og den såkalte Borgstua, der arbeidsfolket på Rein holdt til.

Ellers er det også flott å vandre omkring i hagen som omgir klosteret, der det er satt opp informasjonsposter som forteller om historien og naturen i området.

Et sentrum i vekst

Etter Reins kloster kommer vi til selve tettstedet Rissa, også kalt Årnset, som er administrasjonssenteret og det største tettstedet i kommunen. Dette blir også kommunesenteret i nye Indre Fosen kommune. Det er et sted i en rivende utvikling, som allerede huser et bredt servicetilbud. Her åpnet blant annet Bojersalen i 2015, der en rekke kulturelle arrangementer går av stabelen.

Et høydepunkt i løpet av året er den faste Rissa-martnaen mot slutten av sommeren, som trekker store mengder mennesker hit til kommunens sentrum. Det er et innholdsrikt arrangement med utstillingsboder, salgsboder, ulike former for underholdning – og ikke minst et sterkt innslag av lokal mat. Ta turen hit for å oppleve en essens av alt det Rissa kommune kan by på!

Idylliske Hasselvika

En sjarmerende, svingete kystvei fører oss videre ut til Hasselvika, der hurtigbåten fra Trondheim til Brekstad anløper Hysnes kai. Dette er en idyll med blant annet småbåthavn og et gammelt handelssted.

Her arrangeres også den årlige Hasselvikadagen, som er en real folkefest, med aktiviteter for hele familien på dagtid, og eget selskap for de voksne om kvelden.

Fiskemoro i Fevåg

Fortsetter man videre på den samme veien, kommer de idylliske små kyststedene som perler på en snor, når man svinger inn i den store Stjørnfjorden. For eksempel kan man unne seg et stopp i Fevåg.
Også her arrangeres det årlige festival, nemlig Fevåg fiskefestival, i regi av Fevåg båtforening og Fosen sykkelklubb. Dette
er etter hvert blitt en tradisjonsrik tilstelning, populær både blant fastboende og tilreisende. Som man aner av navnet, er det fokus på havets ressurser, gjennom aktiviteter som engasjerer både store og små.

Gammel historie, ny formidling

På Refsnes litt lenger inn i Stjørnfjorden, er det opprettet en veldig fin vandresti. Her vandrer man blant en rekke kulturminner fra langt tilbake i historien. Blant det man får oppleve er steinalderboplasser og gamle hustufter, et rettersted og et jernaldergravfelt.

Langsmed stien er det satt ut informasjonsplakater, der QR-koder kan skannes på mobiltelefonen. Slik får man tilleggsinformasjon, blant annet i form av videoer. En topp moderne måte å oppleve viktig historie på!

Fantastiske turmuligheter

En skjønnhet i særklasse

Enda lenger inne deler Stjørnfjorden seg i Sørfjorden og Nordfjorden. I sistnevnte fjordarm finner man et gammelt fiskevær som må sies å være et av de fineste i alle fall i Trøndelag: Råkvåg har mye av den gamle bebyggelsen fra sildefiskets storhetstid intakt, i særdeleshet da den vakre bryggerekka, som skal være den største utenom de store byene i Norge. Eldre folk husker fremdeles ei tid da båtene lå så tett her at man kunne gå tørrskodd over vågen.

I dag er Råkvåg et populært sted spesielt om sommeren, og aktivitetsnivået er høyt. Her er det flere spisesteder, det arrangeres kunstutstillinger, konserter og ikke minst en årlig teateroppsetning, som holder et høyt humoristisk nivå. Vil du ha et minneverdig møte med både det gamle og det nye kyst-Norge, er Råkvåg det rette stedet å dra til!

Et Norge i miniatyr

Klokketårnet på Rødberg

Avslutningsvis må det nevnes at heller ikke Rissa er bare kyst. Når man i tillegg har både fjell og dal, dreier det seg om et aldri så lite Norge i miniatyr. Med sine 623 moh. er Ytter Skurvhatten nord i kommunen det høyeste punktet. Herifra har man utsikt både til grensefjellene øst i Trøndelag, øyrekka i havgapet i vest, og helt til Trollheimen i sør.

Gjennom den lange Skaudalen renner elva Skauga, som er ei bra lakseelv. På grensa mot nabokommunen Leksvik ligger også det flotte Storvatnet, som er den største innsjøen på Fosen.

 

Da er vi kommet til veis ende i Rissa, en variert og innholdsrik kommune sentralt plassert på Fosen. Allerede fra 2018 er det imidlertid slutt på Rissa kommune som sådan, den går sammen med Leksvik, som per nå tilhører Nord-Trøndelag fylke. Den nye og forhåpentligvis slagkraftige kommunen skal hete Indre Fosen.