• Topp 10 ROAN

Topp 10 ROAN

«En perle i havgapet» har folket i Roan selv kalt kommunen sin. I kommunevåpenet ser vi tre flygende terner, en årvåken og energisk fugl. Har du energien som den norske naturen kreves, og verdsetter du energien som den gir deg, da er Roan stedet for deg.

Panorama på Dåapma

Vi begynner ferden vår i Roan der vi sluttet ferden vår i Åfjord: På fjellet. På grensa mellom de to kommunene ligger fjellet Dåapma, som med sine 644 meter er det høyeste i Roan kommune. Navnet er sørsamisk, og vitner om at samene har sin plass også i Roan kommune.

Herfra kan man, på klare dager, se helt fra Halten i vest til svenskegrensa i øst! Det er merket sti opp på fjellet fra Vargfossnesa, dit man kan kjøre bil.

I jettenes rike

Jettegryta ved Hofstad, foto: Fosna-Folket

På tilbaketuren fra Dåapma kommer man inn på veien som entrer Roan sørfra, altså fra Åfjord. Denne fører videre inn i Hofstaddalen. Her renner Hofstadelva, som er rik på småørret.

Men her kan man også finne en spesiell severdighet: Ei jettegryte som er Midt-Norges største. Ei jettegryte er en glatt, gjerne sylindrisk fordypning i fast fjell, oppstått ved at ei breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Selve ordet jettegryte signaliserer jo at det her har vært jetter, en form for troll eller kjemper, i aktivitet – og det er så visst ikke vanskelig å forstå at dette merkelige naturfenomenet har satt folks fantasi i sving. Håper du ikke blir skremt! Det er laget parkeringsplass og trapp opp til jettegryta.

I vinden

Oppe i Hofstaddalen deler veien seg. Vi skal først ta den nordlige retningen, som går videre inn i Osen kommune. Men før man når så langt, kommer man til området som kalles Bessaker.

Bessakerfjellet er at av feltene på Fosen der det satses stort på vindkraft. Man kan mene hva man vil om dette, uansett er det et faktum at det blåser friskt her, og at de nakne fjellene har en stor skjønnhet ved seg, vindmøller eller ei.

Møllestua er et bygg som er åpent for turgåere hele året. Det er ingen lang tur fra bommen, der man kan parkere. Her kan man nyte sin egen kaffekopp, og noen ganger er det også kaffe og annet å få kjøpt. Utsikten mot Frohavet er et nydelig syn.

En real fiskefest

Et meget tradisjonsrikt, populært og morsomt årlig arrangement i Roan, er fiskefestivalen på Bessaker. Den passer for hele familien.

Folk fra fjern og nær kommer til den vakre kystbygda for å kjenne på den lokale kulturen og more seg med gamle og nye venner. Her er det selvsagt fiskekonkurranse, utflukt i båt, «gå planken» og mer – og på kveldstid festivitas for de voksne. Premieringen i de ulike «grenene» er forresten formidabel, så her er det til og med muligheter for å dra hjem med økonomisk overskudd!

Badeliv for våghalser

Tar vi i stedet sørover der veien deler seg i Hofstaddalen, får vi flere bevis på at Roan virkelig er en kystkommune: Her er går mange fjorder inn i landet, vi ser øyer utenfor og selve storhavet utenfor dem igjen.

For dem som virkelig liker vann, er det flere bademuligheter i Roan. En av dem finner man på Utrosanden, litt utenfor Roan sentrum. Men det er også bademuligheter og ikke minst campingmuligheter på Hongsand litt lenger sør. Ta deg bare i vare: Dette er havet, så temperaturen kan være noe «frisk».

Fosenkatedralen

I administrasjonssenteret i kommunen, som også heter Roan, finner man blant annet Roan kirke. Denne kalles populært for Fosenkatedralen, og det med god grunn.

Det er en meget vakker langkirke fra 1702, bygd i stein, med 350 plasser. Både altertavle, prekestol og mer er av meget høy alder. Om sommeren har kirka åpent til faste tider, men også ellers er det det fullt mulig å få en omvisning. Her arrangeres også konserter og andre kulturelle tilstelninger.

Litt av hvert å få kjøpt

Hvis det er shopping og lignende urbane aktiviteter du er mest interessert i, er kanskje ikke Roan ditt førstevalg. Men selvsagt er det muligheter for handel også her, for eksempel på den tradisjonsrike Torgdagen i regi av kommunens pleie- og omsorgsavdeling, hvert år i slutten av august. Da kan hvem som helst melde seg med ting de vil selge, og mulighetene for å gjøre et varp er meget store!

Husk å holde øynene på veien

Noe av det som kjennetegner Roan er som sagt fjordene. En del av veiene i kommunen er konstruert deretter, de er nesten «vestlandske» i utformingen, av typen som klamrer seg fast til fjellveggen for ikke å falle i vannet. Utsikten langs slike veier er gjerne fabelaktig, så her gjelder det bare at sjåføren ikke blir så fortryllet at han glemmer å se på veien!

Et eksempel på en meget vakker vei i Roan, er den som går fra Kiran til Joskjør, helt sør på kommunens lange kystlinje. Veien følger Skjørafjorden, og det er virkelig et flott syn man her kan oppleve fra bilvinduet.

En helgekveld på John-brygga

Tilsynelatende er vi, innerst i Skjørafjorden, kommet til veis ende i Roan kommune – men det er kun til bilveis ende. For i slik en kystkommune må vi naturligvis også en tur ut i havet, til den flotte skjærgården Roan kan skilte med. Her fins mange, mange små øyer, og noen litt større, som for eksempel Værøya, Ytterøya og Almenningen.

På sistnevnte ligger en idyll kalt Ansteinsundet, der den såkalte John-Brygga er et vakkert bygg. Siste helg i juli arrangerer den aktive og initiativrike Roan seglforening tur dit, med blant annet pubkveld. Ellers har stedet en gjestekai, vakker natur med fine turforhold for store og små, og gode muligheter for å telte.

Den yderste nøgne ø

Siste kapittel på ferden vår gjennom Roan blir en liten holme mellom Værøya litt sør i kommunens havområder, og Sandøya og Børøya nesten på grensa til Osen. Her ligger Kaura fyrstasjon, som ble bygget i 1931, som det nest siste bemannede fyret i Norge. Tårnet er et 22 meter høyt støpejernstårn med hvitt belte. Stasjonen ble automatisert og avfolket allerede i 1959, men ennå i dag er mange av de opprinnelige detaljene intakte. Fyrstasjonen eies nå av Staten gjennom Kystverket, og er fredet etter lov om kulturminner.

Legger man turen ut hit, kan man med hånden på hjertet si at man har våget seg langt ut i den trønderske kystkulturen!
Det er nettopp den kulturen Roan er en stolt bærer av. Fra og med 2020 går kommunen sammen med sin sørlige nabo Åfjord, men Roans naturskjønnhet og gjestfrihet forblir nok uforandret.