Vannjetmester søker rekrutter

EN BLODTRIMMET Kawasaki knuser seg gjennom bølgene. Lyden av kraftfulle motorer skjærer seg fast i ørene. Lukten av fuel brer seg innover i bukta. Bak styret står Odd Jakob Gjul (37). Med stålblikk bryter han svingene, flyr over bølgene og suser inn mot mål. En god fjerdeplass av Gjul.

– Trives godt på landet

Odd Jakob Lysøbakk Gjul er 37 år og har bodd mesteparten av sitt liv på Ørlandet. Interessen for vannjet kom da han bodde i Trondheim i 20-30-årsalderen. Han flyttet omsider tilbake til Brekstad og stiftet familie, og har i dag samboer og en sønn på 4 år. De siste 7 årene har han jobbet som elektriker på Nordsjøen. Han var glad han tok valget om å flytte tilbake til Brekstad, det kan han takke samboer Mette-Marit Rødsjø for. Fast jobb og høy trivselsfaktor gjorde valget enkelt. “Trives godt på landet”, sier en smilende Odd Jakob.

Det er en rolig og avslappet Odd Jakob som setter seg i solveggen utenfor rorbua. Det er vindstille, solen skinner, og måsene flakser rundt fiskebåtene. I bakgrunn høres vannet som svakt plasker mot steinene, og noen båtfolk som ler hundre meter lengre borte. En tjeld kommer også flyvende og tar seg en prat.

 

– Helt tilfeldig vannjet

– Det er ganske tilfeldig at jeg begynte med vannjet. Jeg og en kompisgjeng ble introdusert for det i Trondheim, og det var vel der eventyret begynte. Jeg ble fasinert etter mitt første løp, og ble raskt kjent med folket som reiste rundt. I denne perioden var jeg med i Norges Cup i Trondheim, og kom da på en andreplass i klassen debutant. Det var kjempesvært! ler Odd Jakob.
– Jeg fikk raskt et konkurranseinstinkt innenfor sporten. Hvis det var noen som var bedre enn meg på banen, var tanken på å slå disse en stor motivasjonskilde. Når jeg da ble eldre og nærmet meg nivået de beste var på, ble sporten straks enda bedre.

 

Tidligere nordisk mester

– I 2003 og 2004 vant jeg den nordiske cupen. Det var vel de to årene jeg satset mest. På det tidspunktet trente jeg en til to ganger per dag. Det var mest fordi det var morsomt, men også på grunn av konkurranse. Jeg er jo et konkurransemenneske, så det var nok der motivasjonsfaktoren lå, sier Odd Jakob.

 

Mål å rekruttere

– Jeg føler jeg har nådd toppen innenfor sportslige prestasjoner. Nå har jeg som mål å rekruttere og å bygge opp et miljø. I forkant av Norges cupen prøvde jeg å få med noen yngre gutter. Og etter løpet har flere kommet til meg og vist interesse for sporten. De har vært veldig fornøyd med opplevelsen, og har lyst til å kjøre mer. De spurte meg til og med når neste løp var, så interessen er nok der, humrer en blid Odd Jakob.
– Jeg og en kompis har også investert i en rekrutteringsscooter, som da skal brukes til rekruttering.

Videre snakker Odd Jakob mye om rekruttering, og viktigheten rundt det. Han prater som en engasjert mann, og virker svært utadvendt. Jeg takker omsider for intervjuet, mens Odd Jakob tusler bort til Kawasaki-en. Han tar raskt fram vannslangen og vasker av sjøvannet, slik den er kjøreklar for neste tur.

 

Fakta om vannjet

En vannjet er et fremdriftssystem for båter etc. hvor en stråle av vann brukes som skyvekraft. Vannstrålen lages av en avskjermet impeller (propell) og en dyse, eller en sentrifugalpumpe med en dyse. Ved å styre denne vannstrålen med spjeld kan man svinge og «bakke» båten uten bruk av ror eller gearkasse. Kraften i strålen reguleres av turtallet på motoren, stigning på impeller og størrelse på dysen.

Kilde: Wikipedia

Tekst & foto: Ole Andreas Vekve