• Kunstløp

Fosenhallen, Bjugn og ny istid!

Påsken-2016

FosenHallen i Bjugn kommune åpnet i 2007, som den andre innendørs skøytehallen for
lengdeløp i Norge (etter Vikingeskipet på Hamar). Se: www.fosenhallen.no

Hallen ble bygd av lokale entreprenører på Fosen, med god hjelp av utallige frivillige som i byggeperioden la ned mellom 15.000 – 20.000 timer med dugnadsarbeid.
FosenHallen drives også i dag med stor innsats fra frivillige som bidrar med dugnadsinnsats tilvarende flere årsverk hver sesong.

Fosehallen inneholder også fasiliteter for andre idretter:
• Innendørs fotballbane
(40mx60m; 7-er bane)
• Løpebane med tartandekke (ca350 m)
• Ishockeybane
• Curlingbane.

Fra høsten 2014 jobbes det også med å få til et innendørs vintertilbud for skateboard.

I løpet av få år har Fosenhallen markert seg som en av landets viktigste arena for Norsk skøytesport, og den eneste skøytehallen som hver sesong kan tilby skøyteis for hurtigløp fra 1. september til 1. mai. I tillegg er hockeybanen islagt fra midten av august og ut april.
FosenHallen ble først om fremst bygd som en idrettshall for skolesenteret Botngård. Dette medfører at hallen er i bruk fra morgen til kveld av barnehager, grunnskoler og videregående skoler fra hele Fosenhalvøya.

FosenHallen er et av få anlegg i Midt-Norge som har status som regionalt anlegg som kan huse internasjonale stevner (andre: Granåsen og Lerkendal stadion).

Arrangement:

Bjugn Ørland skøyteklubb
I tilknytning til FosenHallen har man også greid å bygge opp en unik arrangements -kompetanse, takket være en av landets best drevne skøyteklubber; Bjugn/Ørland skøyteklubb (BØSK). Se www.bosk.no
Kombinasjonen av et unikt idrettsanlegg og en idrettsklubb med stor arrangements- kompetanse, har i løpet av få år resultert i en merrittliste få andre idrettsarenaer i Norge kan vise til:
• 121 skøytestevner
• Flere enn 6000 deltakere
• Fler enn 15000 enkeltstarter
• Mer enn 450 timer skøyteløp
• 1 veteran VM – 183 løpere fra 14 land
• 7 nasjonale mesterskap
• 8 Norgescupstevner
• 1 landskamp jenter/gutter – Sverige/ Finland/Norge
• Over 100 lokale løp
• ISU Junior World Cup i 2011 –
120 løpere fra 18 land
• ISU Junior World Cup i mars 2014 – 120 løpere fra 19 land.
• ISU Junior World Championships (junior VM) i mars 2014

ISU Senior World Cup

Styret i Norges skøyteforbund har vedtatt at de skal søke om å få et ISU Senior World Cup lagt til FosenHallen. NRK har vært i FosenHallen på befaring og ser positivt på å kunne produsere TV bilder som vil gå ”world wide”, hvis ISU bestemmer seg for å legge et senior World Cup arrangement til Fosen og Trøndelag.
Dette vil sette Midt-Norge ytterligere på kartet som arrangørsted for internasjonale idrettsstevner, med alt det fører med seg.
Det er også verdt å nevne at arrangementene i FosenHallen legger igjen betydelige summer hos lokalt næringsliv og de særlig i reiselivsbedriftene.

Kunstløp

I løpet av de siste 5 årene er det blitt etablert et miljø for kunstløp på Fosen.
Det startet da en profesjonell kunstløptrener fra Nederland valgte å bosette seg i Bjugn.
Hun har etter hvert fått opp en interesse for kunstløp og i 2014 er det blitt etablert en egen klubb; Austrått Kunstløpsklubb.
De tre siste årene har det blitt arrangert treningsleir for kunstløp i FosenHallen den siste uka før skolestart i august måned, og i år deltok over 30 barn og voksne.

Ishockey

De første årene etter at FosenHallen åpnet var det en sterk interesse for ishockey.
Det ble etablert en klubb, Fosen Hockey, som rekrutterte barn og unge slik at det ble etablert flere lag. Interessen har senere avtatt noe, men det er to lag som nå trener fast på hockeybanen; Fosen Hockey og Ørland Flyers.

Fotball

Fotballbanen i FosenHallen var den første innendørs fotballbanen i regionen.
Senere har det også kommet en hall i Vanvikan.
Fotball er den desidert største aktiviteten i FosenHallen hvis man skal telle hoder.
Når utesesongen er over trekker fotballspillerne raskt inn i hallen og det har etter hvert blitt konkurranse om å få treningstid i hallen, men det er også trim lag (oldboys) som velger å trene inne hele året.
I løpet av vinteren arrangeres det vinter-serie og cup.

Oppgraderinger

I 2013/14 ble det foretatt en betydelig oppgradering av FosenHallen.
Det ble investert i en ny isprepareringsmaskin, og samtidig ble det bygget et nytt garasjeanlegg for ismaskiner og annet utstyr.
For å bedre på inneluft/inneklima ble det også montert et nytt avfuktingsanlegg i hallen.
Dette ble testet ut under junior VM på skøyter, og resultatene viser at luftkvaliteten i hallen ble dramatisk forbedret, noe som også fikk en særdeles positiv innvirkning på tidene under skøytestevnene.

Utendørs skiløype??

En del av oppgraderingen av garasjeanlegget går ut på å ta vare på et produkt vi har hatt problemer med å bli kvitt; snø og is som vi høvler av isflatene.
Tidligere smeltet vi dette i en smeltegrop i vår forrige garasje.
Nå skal vi tømme ut dette på et plenareal utenfor garasjen og vi håpe at dette kan bli en ressurs som kan brukes til ski- og snowborad aktiviteter utenfor garasje-anlegget.