• Ørland kommune

  • 20045141_Ørland-Kommune-18

  • MA1476103_Ørland-Kommune-1

  • Øystein Sunde kommer til Ørland

  • MA1476103_Ørland-Kommune-2

  • MA1476103_Ørland-Kommune-4

  • MA1476103_Ørland-Kommune-6

  • 20045141_Ørland-Kommune-17

  • 20045141_Ørland-Kommune-20

  • 20045141_Ørland-Kommune-21

Om Ørland

Velkommen til Ørland Kultursenter
– vel verdt et besøk

Ørland Kultursenter er et innholdsrikt hus med bibliotek, to kinosaler, kunstgallerier, kulturskole
og trivelige omgivelser for en kaffe eller et møte.
I vår store sal kan du oppleve lokal, nasjonal og internasjonal kultur på høyt profesjonelt nivå.
Vi viser til vår hjemmeside www.orlandkultursenter.no når det gjelder programmet for høsten 2014.

ØRLAND VÅTMARKSENTER

– et av landets 5 autoriserte Våtmarkssentere. I Ørland finnes 4 våtmarksområder med et rikt fugleliv. Områdene er tilrettelagt for publikum med utkikkstårn og gapahuker.
På Våtmarkssenteret kan du låne kikkerter og teleskop for fuglekikking.
Ørland er et perfekt sted å sykle. På Våtmarkssenteret kan du leie sykler for hele familien.
Ørland Våtmarkssenter er samlokalisert med Ørland Kultursenter, her kan du oppleve en stor utstilling om våtmark og fuglelivet på Ørland.

HAR DU PRØVD SEGWAY?

Det kan du leie hos oss.

ØRLAND KULTURSKOLE

Kulturskolen tilbyr undervisning på ulike instrumenter, vokal, visuelle kunstfag, dans, drama/teater. 300 elever får ukentlig sin undervisning hos oss. Vi har månedlig Lørdagskafè med
elevopptredener. Våren 2015 setter vi opp to forestillinger. I Vinterfestuka, «Vevens dans», inspirert av Hannah Ryggen sitt liv og kunst. I april byr vi på musikalen «Annie».
For mer info og søknadsskjema besøk våre hjemmesider.

GALLERI HANS

Vegg i vegg med Hannah Ryggensenteret fi nner du Galleri
Hans som tilbyr skiftende utstillinger med lokal og nasjonal kunst. Galleriet tilbyr workshops for barn og unge samt foredrag i tilknytning til utstillingene.
Galleributikk med salg av brukskunst laget av lokale kunstnere.

KINO

Kinoforestillinger tirsdag, torsdag, lørdag og søndag. Program på vår hjemmeside.
Ørland Kultursenter er et innholdsrikt hus med bibliotek, to kinosaler, kunstgallerier, kulturskole og trivelige omgivelser for en kaffe eller et møte.
I vår store sal kan du oppleve lokal, nasjonal og internasjonal kultur på høyt profesjonelt nivå.
Vi viser til vår hjemmeside www.orlandkultursenter.no
når det gjelder programmet for høsten 2014.

Noen opplevelser vinteren 2015:

Tre små kinesere 23. februar

ÅPNINGSTIDER

Mandag – torsdag 09-19
Fredag 09-16 Lørdag 11-15
og vi åpner 30 min. før kinoforestillingene.
Velkommen skal du være.

VI TRIVES MELLOM HIMMEL OG HAV

Ørland er stedet hvor landets eneste kampflybase bygges. Innenfor gjerdet vil det være et aktivt miljø med hundrevis av militært ansatte i mange tiår framover. Men Ørland handler om så mye mer enn kampflybasen.

Visste du at Ørland har over 50 handelsbedrifter?

Ørland har klesbutikker, dagligvareforretninger, byggevarefirma, gullsmed, ur og optikk, hvitevareutsalg, elektronikk, blomsterforretning, gaveforretninger, sportsbutikker, kiosk, gartneri, helsekost, apotek, bokhandel, banker, fargehandel, kontorutstyr, møbelutsalg, flere bilmerker, gårdsbutikker og selvsagt Vinmonopolet.

Visste du at Ørland er et senter for profesjonelle tjenester?

Ørland har advokatkontor, eiendomsmeglere, regnskapskontor, profesjonelle rådgivere, lokalavis, reklamebyråer, trykkeri, inkassobyrå, kontortjenester, matkvalitetssikringsfirma, flyfoto, miljø og sikkerhetsrådgiving, bemanningsfirma, radiostasjon, fotografer og konsulentfirma.

Visste du at Ørland er et senter for bygg- og anleggsforetak?

Ørland har mange entreprenørfirma, byggefirma, maskinutleie, vedlikeholdsfirma, snekkeri og snekkerfirma, rørleggerfirma, blikkenslager, steinbrudd, sementstøperi, dykkerservice, rivningsfirma, vaktmesterservice, elektrikerfirma, betongpumping. Norges største plasmaskjæremaskin står på Ørlandet.

Visste du at Ørland er hjem til Norges største firma innen et par industrier?

Mascot Høie produserer dyner, puter, sengetøy og ullpledd og er det største firma av sitt slag i Norden. Her produseres 10 000 puter og 5 000 dyner per dag og det er stor sjanse for at dyner og puter du finner i et norsk hjem har sin opprinnelse i Ørland. Grøntvedt Pelagic er verdens største produsent av tønnemarinert sild med en produksjon på 250 000 tønner i året. Det er ikke usannsynlig at silden som du finner på et typisk norsk eller utenlandsk koldtbord kommer fra Ørlandet.

Visste du at Ørland er et senter for helsetjenester?

Fosen Helse IKS /Fosen DMS tilbyr følgende interkommunale tjenester: Legevakt, folkehelsearbeid og forebygging, kreftkoordinatorer, rask psykisk helsearbeid, kommunepsykolog, kommunalt øyeblikkelig hjelp-tilbud og medisinsk etterbehandling. Fosen Helse IKS/Fosen DMS drifter følgende spesialisthelsetjeneste på vegne av St. Olavs Hospital HF: Spesialistpoliklinikken Fosen med røntgen, hudlege og lysbehandling, spesialister innen endokrinologi (mage/tarm sykdommer), øre/nese/hals- sykdommer, gynekologi, kirurgi og ortopedi. I tillegg finnes spesialisthelsetjenester som spesialisert rehabilitering, ambulansetjeneste, følge- og beredskapstjeneste jordmor, redningshelikopter SeaKing/330 Skv., øyelege. Totalt sett har Ørland et meget bredt og godt helsetjenestetilbud og har et av landets største desentraliserte spesialisthelsetjeneste tilbud.

Visste du at Ørland er et senter for helse og velvære?

På Ørlandet finner du frisører, spa, hud og velvære, neglesalonger, helsekostbutikk, zumbagrupper og treningssenter.

Visste du at Ørland er et senter for uteliv?

Ørland har flere hotell, spisesteder, restauranter, kaffebarer, bakeri, sportspub, utesteder og kino.

Visste du at Ørland er et kommunikasjonssenter?

Direkte flyrute til Gardermoen: 1 time til Oslo. Hurtigbåt til Trondheim: 50 minutter til Trondheim, 2,5 time til Kristiansund, Ferge til Agdenes: 25 minutter så er du på andre siden av Trondheims-
fjorden. Dypvannskai har vi også. Hele sju småbåthavner er lokalisert i Ørland.

Visste du at Ørlandet er et senter for frivillige lag og foreninger?

Ørlandet er hjem til båtklubber, fiskerlag, redningsselskap, Amcar, MC klubber, travklubb, rideklubb, flyklubb, ornitologisk forening, jeger og fiskeforening, bondelag, sanitetslag, hjelpekorps, astma- og allergiforening, diabetesforening, fibrosittforening, modellflyklubb, landsforening mot stoffmisbruk, helsesportlag, handicapforbund, kreftforening, LHL, NPU, hørselslag, brukshundklubb, revmatikerforening, Rotary, hagelag, human etisk forbund og flere kirkesamfunn.

Visste du at Ørland er et senter for kulturaktiviteter?

Ørlandet har et kultursenter, flere kor, korps, galleri, kunstforening, jazzforum, trekkspillklubb, mange museum, bluesklubb, leikarring, gospel, linedancers, moderne kinolokaler og det artigste teaterlaget i Midt-Norge.

Visste du at Ørland er et senter for idrettsaktiviteter?

Ørland har lag og foreninger som driver med bueskyting, skøyting, dykking, fotball, friidrett, handball, golf, kajakk, MC, motorcross, paintball, rifleskyting, pistolskyting, dart, svømming, sykling, tennis, traktorpulling, turmarsj, turn, vannjet, volleyball, trav og riding.

ØRLAND – BLI MED PÅ OPP TUREN!

Ørland er i stor vekst. På få år skal det investeres for utrolige fem milliarder kroner i forbindelse med kampflybasen. Velkommen med på eventyret!

I 2017 KOMMER de første nye jagerflyene, men det har for lengst begynt å røre seg på Ørland. Behovet for arbeidskraft er allerede stort. Nye boliger reiser seg, arbeidet inne på hovedflystasjonen er godt i gang og kystbyen Brekstad er i endring.

I HØST KOM de første 100 nye ansatte til hovedflystasjonen. Flere er på vei. Vi i Ørland har satt oss som mål å gi våre nye innbyggere en myk landing. Som de eneste i landet kan vi tilby et korps av frivillige ørlandsambassadører som står klare til å legge forholdene til rette for de nye! Nye boliger bygges, både landlig og sentrumsnært – enten du ønsker en lettstelt leilighet eller en trivelig enebolig. Bomulighetene er mange: Uthaug byr på fargesprakende solnedganger og nærhet til storhavet. På Ottersbo har du fantastisk utsikt til Austråttborgen og Trondheimsfjorden, samt et unikt turområde rett utenfor stuedøra. På Garten kan du følge Hurtigruta og de andre båtene i leia, eller ta en tur opp på Gartkvigan og se helt til Frøya. Opphaug ligger sentralt med stort boligfelt, butikker, skole og barnehage. Eller hva med et urbant liv på Brekstad der alle tilbud ligger i gangavstand? Ta kontakt med kommunens tilflytningskoordinator Kari Bjerkestrand på 924 08 507 hvis du har spørsmål.

ET ARKITEKTTEAM HAR nettopp avsluttet arbeidet med en spenstig og utradisjonell plan for et attraktivt, urbant og bærekraftig Brekstad. Her gjøres det plass til 900 nye boliger hvor alle tilbud skal ligge i gangavstand. Vi bygger 500-metersbyen! Nærheten til sjøen og det rike fuglelivet skal utnyttes, blant annet med et rikt nærfriluftsområde i Brekstadfjæra. I kystbyen ligger allerede kafeer, puber, treningssenter Ørland er i stor vekst. På få år skal det investeres for utrolige fem milliarder kroner i forbindelse med kampflybasen. Velkommen med på eventyret!
og Fosens største kjøpesenter som utvidet stort i sommer. I høst åpnet første del av Meieriparken i samarbeid med unge ørlendinger og arkitektstudenter fra hele landet. Arbeidet med del to er allerede godt i gang. Kystbyen Brekstad skal ha spennende møteplasser – arkitekttegnede værvever skal gjøre det trivelig utendørs, selv i ruskevær! Målet et at Ørland Kultursenter med sitt rike kulturtilbud og Librasenteret med alle sine butikker skal danne hvert sitt ytterpunkt i et levende og aktivt sentrum!

VIL DU VÆRE MED Å
SKAPE FREMTIDENS ØRLAND?

 

 

Lyst til å bo på Ørland?

Himmel og hav, landlig—og storbynært!

En lett “sykkeltur” til Trondheim via 50 min på hurtigbåten. 3 arkitektteam skaper for tiden et attraktivt, urbant og bærekraftig sentrum i Brekstad. Gode boligtomter og flotte leiligheter, både sentrumsnære og landlige.

Rikt fritidstilbud med stort engasjement av frivillige – for alle og av alle. Velg mellom 550 lag- og frivillige organisasjoner på Fosen.

Nye skoler og barnehager, kulturskole med et allsidig undervisningstilbud og svømmehall med flott sklie.

Skole, oppvekst og helse

Barnehager

I Ørland kommune har vi fem flotte barnehager og et stort mangfold i barne-hagetilbudet. Her finner du Solblomsten steiner-barnehage med sin steinerpedagogikk og Marihøna musikk og friluftsbarnehage som har musikk som sin pedagogiske innfallsvinkel. Teletunet er en litt større gårdsbarnehage hvor barna kan delta i stell av dyr og i bondens aktiviteter. Vi har to kommunale barnehager hvor den ene er Borgen barnehage som har et nært forhold til Austråttborgen og er Reggio Emilia inspirert i sitt pedagogiske arbeid. Den andre er Futura barnehage, kommunens nyeste og største, drevet som en basebarnehage med et 20 mål stort uteområde og som selvfølgelig har en egen friluftsavdeling.

Borgen BarnehageBorgen barnehage

Borgen barnehage bruker prosjekt som metode for å ivareta barns medvirkning. Foreldrene er delaktige ved å skrive opp deres barns fokus og interesser på en plakat (trakt) som henger på døra, og mange har delt sine barns interesser. Prosjektet om vann ble valgt siste barnehageår. Nysgjerrige og engasjerte barn utforsket vann i både fast og flytende form.
Ansatte i barnehagen inspirerer og utfordrer barna ved å eksperimentere og legge til rette for vann i leik og aktiviteter.  Vi ser at vannprosjektet har vekket interesse for videre leik og utforsking av vann i det nye året også. Da takrennene og rørene ble tatt frem på en regnværsdag i høst, var forskerbarna i full gang igjen.

futura_barnehageFutura barnehage

Futura barnehage er en organisasjon i kontinuerlig endring i takt med samfunnsutviklingen forøvrig. Vi bygger hele tiden videre på verdiplattformen som skal være styrende for arbeidet i hverdagen. I Futura barnehage har vi et sterkt fokus på samhandlingsmiljøet mellom barn og voksne. Vi ønsker å være voksne som er nær barna. Nær nok til å lytte, til å se, til å forstå, til å hjelpe, til å støtte, til å motivere og til selv å lære. Gjennom barnehagens samfunnsmandat skal vi gi barna gode lærings- og utviklingsmuligheter, og det klarer vi ved å være aktivt og engasjert til stede sammen med barna. Mangfoldet i den store personalgruppa gir et godt utgangspunkt for å ivareta dette. Dette er vår identitet og avgjørende for hvert enkelt barns trivsel og trygghet.

marihona_barnehageMarihøna barnehage

Det er morgen i Marihøna barnehage. Inne på kjøkkenet står en voksen og to barn og kutter opp grønnsaker til varmmaten senere idag. Det er levende lys på bordet, og frokosten er akkurat avslutta. I gangen har en gjeng begynt å kle seg til turdag, de har tenkt å gå i fjæra rett nedenfor barnehagen og se etter skjell. Samtidig har de minste satt seg på gulvet til sangstund, og synger om ”Pip pip Ola” som bor på taket i barnehagen! De største barna går på loftet. ”Vi leike sjørøvera!”, sier Emil og seiler inn i leikens verden…

solblomster_barnehageSolblomsten barnehage

Så snart sommerferien er over, starter barna i Solblomsten forberedelsene til årstidens store begivenhet, nemlig Høsttakkefesten. Da sankes det inn i fellesskap både fra hagen og skogens grøde. Det syltes og saftes, og i barnehagen sprer deg seg deilige dufter, og å smake hører selvfølgelig med. Noe av det artigste synes ungene er å kverne korn til mel. Hver morgen tar alle som har lyst en runde med håndkverna, og etter hvert er det ingen som er i tvil om hvor melet til brødet som vi baker kommer fra, og så klart smaker brødet ekstra godt med selvkvernet mel som hovedingrediens!

teletunet_barnehageTeletunet natur- og gårdsbarnehage

– GØY PÅ LANDET
I Teletunet får barna kunnskap om gårdsdrift, og naturen i sin helhet. Dette gjennom varierte opplevelser og erfaringer til alle årstider. Barna blir kjent med og får forståelse for dyr. De får også begynnende kunnskap om fødsel, vekst og slakting. I prosessen ”fra jord til bord ” får barna virke med!

Jente 3 år :
”Mamma, æ har vorre på gården”!
”Vi plukka eggan te hønan”
”Æ holdt det i handa mi”
”Æ mått vær forsiktig så det ikke gikk sundt”
”Åsså kose æ med det på kinne mitt – det va mjukt..”
Vi er i startgropa for å bygge flere barnehager for å møte behovet hos våre nye innbyggere og da er mulighetene mange. Vi vil videreføre det flotte mangfoldet vi har i dag og hvem vet – kanskje den neste barnehagen blir en idrettsbarnehage, en teknologibarnehage eller en kulturbarnehage?

Skoler

orland_skoleØrland Ungdomsskole

Ørland ungdomsskole er en ny og moderne skole som gir stort rom for variert undervisning. Elever og voksne jobber daglig for å få et godt læringsmiljø for alle. Skolen har faste fellessamlinger i skolens aula. Her har vi allmøter, samlinger med sang og dans, markeringer av historiske hendelser, filmer, konserter, gjesteforelesere og mye mer. Vi inviterer gjerne inn elever fra barneskolene, foreldre eller ”folk” fra bygda etter hvilket tema vi har. Gjennom et godt og inkluderende miljø legger vi grunnlaget for god læring, som er skolens oppgave nummer en!

opphaug_skoleOPPHAUG SKOLE

Skolens hovedoppgave er læring, og vi har fokus på å få til et godt læringsmiljø for alle elevene. Positiv relasjon mellom elever og voksne er hjørnesteinen i all aktivitet på skolen. I tillegg til å jobbe med fag inne i klasse-rommet, bruker skolen uterommet som læringsarena. På 5.-7.trinn lærer elevene å spille golf og å bruke kajakk. På turer til Huldrebu, skolens gapahuk, har elevene på småtrinnet uteskole. Der kan de for eksempel ha både matematikk og naturfag. Skolen har også egen kantine der elevene får tilbud om skolemat og frukt hver dag. I tillegg til tørrmat serveres varm mat hver dag. Både pizza og havregrøt er populære retter.

haarberg_skoleHårberg skole

Rektor: Mabel Slotterøy.
Vi har stort fokus på trivsel og læring som grunnlag for et godt skolemiljø. Vi er en sertifisert “Olweusskole” og det er viktig for oss at alle elever blir møtt med respekt og blir inkludert i miljøet. I kampanjeuken “Voksne skaper vennskap sammen” har alle elever, personale og medlemmer av FAU satt sitt håndtrykk som forpliktelse på at vi samarbeider for et best mulig skolemiljø. Dette er også viktig når vi er på alternative læringsarenaer. I høst startet vi opp med Veiledet lesing på 1. og 2.trinn. Vi ser allerede hvordan stasjonsundervisning satt i system bidrar til god tilpasset opplæring, og at ulike aktiviteter gir økt læringstrykk.

Helse

FORELDREVEILEDER NINA (FAMILIESENTERET)

Hei, jeg heter Nina og jobber som familie-veileder på familiesenteret vårt. Jeg er førskolelærer med ICDP-sertifisering (lavterskeltilbud foreldreveiledning), og min jobb er å støtte foreldrene til å mestre foreldrerollen før problemene blir for store. Familiesenteret består av ansatte på helsestasjon, i barnevern og på avlastningsbolig for barn samt at det tilbyr andre støttetjenester familien kan ha bruk for i perioder. Famili-ene som trenger hjelp finner vi gjennom helsestasjon og i samarbeidet med alle skoler og barnehager som hver måned tar opp ulike bekymringssaker i enhetenes tiltaksteam. Alt forebyggende arbeid i kommunen koordineres i et overordnet tverrfaglig team som er satt sammen av representanter fra alle aktørene som samarbeider om å skape best mulig oppvekstvilkår for barn og unge i Ørland.

Velkommen til Ørland Kultursenter

orland_kultursenterØRLAND KULTURSENTER

I kultursenteret finnes bibliotek, kulturskole, kino, gallerier, kiosk/kafe og rom for kurs og konferanser. I vår store sal presenterer vi konserter og forestillinger.

ØRLAND VÅTMARKSSENTER

– et av landets 5 autoriserte Våtmarkssentere. Ørland er et perfekt sted å sykle. På Våtmarkssenteret kan du leie sykler for hele familien. I Ørland finnes 4 våtmarksområder med et rikt fugleliv. Områdene er tilrettelagt for publikum med utkikkstårn og gapahuker. På Våtmarkssenteret kan du låne kikkerter og teleskop for fuglekikking. Ørland Våtmarkssenter er samlokalisert med Ørland Kultursenter, her kan du opp-leve en stor utstilling om våtmark og fuglelivet på Ørland

GALLERI HANS

Vårt galleri for skiftende utstillinger. På plakaten vinter/vår 2013/1014: Ingrid Becker og Anne Kvam, Ørland/Bjugn Kunstforenings medlemsutstilling, Marit Bolsø Brodersen, Gunilla Holm Platou, Anita Abthai og Ingun Myrstad. Galleributikk med salg av brukskunst laget av lokale kunstnere.
HANNAH RYGGEN-SENTERET
Utstilling av Hannah Ryggens kjente billedvev. Hannah Ryggen-senteret er en juvel i vårt kulturhus. Her kan du går alene eller være med på en omvisning. Galleriene er åpne i vår åpningstid

ØRLAND KULTURSKOLE

Kulturskolen tilbyr undervisning i div. instrumenter, vokal, visuelle kunstfag, foto, dans og drama/teater. Hvert andre år setter vi opp en stor forestilling. Over 300 elever får ukentlig sin undervis-ning i nye flotte lokaler i Ørland Kultur-senter. Søknadsskjema finnes på våre hjemmesider.

Åpningstider

Mandag – torsdag  09.00 – 19.00
Fredag  09.00 – 16.00
Lørdag  11.00 – 15.00
og vi åpner 30 min. før kinoforestillingene.
Velkommen skal du være.

Tlf. 72 51 55 10
www.orlandkultursenter.no
www.facebook.com/orlandkultursenter